OSTAO SMIREN DO KRAJA

Voditelj BBC-a osvojio javnost izvještavanjem o smrti kraljice, traže da ga odlikuju za viteza

Edvards je vijest saopćio jedva suzdržavajući suze, a pred kamerama se pojavio obučen u crninu

Hju Edvards. Agencije

A. K.

9.9.2022

Tokom jučerašnjeg dana u 96. godini života preminula je britanska kraljica Elizabeta II. Zvanično saopćenje o njenoj smrti podijelio je BBC, a snimak izvještavanja je osvanuo i na internetu.

BBC je još u toku dana prekinuo svoj program kako bi izvještavao javnost o stanju kraljice za koju se doznalo da je zdravstveno loše, dok su vijest o njenoj smrti podijelili u kasnim popodnevnim satima.

U trenutku kada su zvanično saopštili da je kraljica napustila ovaj svijet, gledateljima se obratio voditelj Hju Edvards (Huw Edwards).

- BBC prekida svoj redovni program kako bi vam prenio jedno važno obavještenje - započeo je na samom početku izjave.

- Bakingemska palača objavila je vijest o smrti njenog veličanstva Kraljice Elizabete II. U saopćenju palača je kazala da je kraljica umrla mirno u Balmoral dvorcu ovog popodneva. Kralj i kraljica pratilja će ostati noćas u dvorcu Balmoral te se vratiti u London ujutru - saopćio je Edvards.

Edvards je vijest saopćio jedva suzdržavajući suze, a pred kamerama se pojavio obučen u crninu. Ipak, do kraja je ostao smiren, i nepromijenjene boje glasa.

Mnogi gledatelji i korisnici interneta čestitali su mu na izuzetnoj profesionalnosti, a društvene mreže preplavili su i "zahtjevi" da se voditelj proglasi vitezom zbog "besprijekornog" izvještavanja.

- Je li Hju Edvards već dobio titulu viteza? Mislim, već pet sati nije rekao ništa, i to na vrlo dostojanstven način - primijetili su pojedini gledatelji još prije vijesti o smrti kraljice.

Neki su podsjetili i kako je voditelj ove sedmice radio "danonoćno" usred imenovanja nove premijerke, do posljednjih događaja sa kraljicom.

- Neprestano razmišljam o tome kako je Hju Edvards uspio izvještavati javnost dobrih pet sati i više, ne otkrivajući apsolutno ništa, a na kraju tog maratona ipak je isporučio jedinu poruku koja je bila od izuzetne važnosti cijeloj naciji. Istinski profesionalac - napisala je jedna korisnica.

- Huw Edwards radi sjajan posao. Ako iko zaslužuje biti proglašen vitezom, to je on - složili su se brojni korisnici.

Inače, Edvards je u poslu televizijskog voditelja već više od 30 godina, a BBC-u se pridružio još 1984. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.