NOVI KRALJ

Citirao i Šekspira: Čarls III se prvi put obratio parlamentarnim zastupnicima

Njeno pokojno veličanstvo obećalo je služiti svojoj zemlji i narodu i održavati dragocjena načela ustavne vlasti koja leže u srcu naše nacije, kazao je kralj Čarls III o svojoj majci, kraljici Elizabeti II

E. Ć.

12.9.2022

Čarls: Teško je ne osjetiti breme historije koje nas okružuje i koje nas podsjeća na važne parlamentarne tradicije - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7

Nakon kratkog obraćanja šefovima oba doma parlamenta, zastupnicima se obratio sam kralj Čarls III, koji je rekao da je duboko zahvalan na svim riječima saučešća povodom smrti njegove majke, kraljice Elizabete II.

Potom je citirao Šekspira (William Shakespear), rekavši da je pokojna kraljica bila uzor svim živućim prinčevima.

- Teško je ne osjetiti breme historije koje nas okružuje i koje nas podsjeća na važne parlamentarne tradicije kojima se članovi ova doma posvećuju s osobnim angažmanom za boljitak svih nas. 

Parlament je živi instrument naše demokratije i podsjetnik na srednjovjekovne prethodnike službe u koju sam pozvan. Okupili smo se u sjećanju na izvanredno razdoblje kraljičine predane službe svojim nacijama i narodima.

Njeno pokojno veličanstvo obećalo je služiti svojoj zemlji i narodu i održavati dragocjena načela ustavne vlasti koja leže u srcu naše nacije. Ona daje primjer nesebične dužnosti koju sam, uz Božju pomoć, odlučan vjerno slijediti - poručio je kralj Čarls III.

Nacionalna himna je zasvirala u Vestminsteru kada je on završio govor. Kralj Čarls III i njegova supruga Kamila (Camilla) zaputili su se prema Edinburgu. Kralj će hodati iza kraljičinog lijesa od palače Holirudhaus do katedrale St. Žil.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.