"ŠTETI BUDUĆNOSTI RUSIJE"

Općinski zastupnici u 18 okruga Moskve i Sankt Peterburga u peticiji traže Putinovu ostavku

Procedura opoziva u Rusiji podrazumijeva da predsjednik može biti smijenjen sa funkcije ako ga Državna duma optuži za izdaju ili druge teške zločine

Vladimir Putin. AP

H. J. I.

12.9.2022

Gradski zastupnici općina iz 18 okruga Moskve i Sankt Peterburga potpisali su izjavu za javnost u kojoj zahtijevaju da Vladimir Putin podnese ostavku, prenosi The Insider Russia.

- Mi, općinski zastupnici u Rusiji, vjerujemo da postupci predsjednika Vladimira Putina štete budućnosti Rusije i njenih građana. Tražimo ostavku Vladimira Putina s mjesta predsjednika Ruske Federacije - navodi se u zajedničkoj peticiji koju je objavila Ksenia Thorstrom, općinski zastupnik Semenovskog okruga u Sankt-Peterburgu.


Zajedničku izjavu, pored Thorstrom, potpisalo je još 18 zastupnika iz općina ova dva grada u Rusiji.

Prethodno je i Zastupničko vijeće Lomonosovskog okruga u Moskvi apeliralo na Putina tražeći njegovu ostavku.

Kako su istakli zastupnici "stvari su krenule užasnim smjerom" još s početka drugog Putinovog predsjedničkog mandata.


U međuvremenu, općinski poslanici Smolninskog u Sankt Peterburgu najavili su da namjeravaju podnijeti prijedlog Državnoj dumi da optuži Putina za veleizdaju zbog pokretanja rata u Ukrajini.

Prema autorima ove izjave, njegova djela potpadaju pod član 93. ruskog Ustava o opozivu. Procedura opoziva u Rusiji podrazumijeva da predsjednik može biti smijenjen sa funkcije ako ga Državna duma optuži za izdaju ili druge teške zločine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.