NAKON POSJETE

Reakcija iz Azerbejdžana: Nensi Pelosi iznijela neosnovane i nepravedne optužbe protiv nas

Neprihvatljivo je prenositi političke intrige i lobističke interese iz američke unutrašnje političke agende na region Južnog Kavkaza preko Armenije, navodi se u saopćenju

Predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi. Agencije

N. Aj. / Anadolija

18.9.2022

Neosnovane, nepravedne optužbe na račun Azerbejdžana koje je iznijela predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi (Nancy) tokom posjete Armeniji su neprihvatljive, saopćilo je u nedjelju azerbejdžansko Ministarstvo vanjskih poslova, prenosi Anadolu Agency (AA).

- Izjava predsjedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nenci Pelosi tokom posjete Armeniji 18. septembra 2022. godine, koja iskrivljuje situaciju u regionu, je za žaljenje - navodi se u saopćenju ministarstva.

Napominjući da je "Pelosi poznata kao proarmenska političarka", u saopćenju se ističe da je "prisustvo proarmenskih članova Kongresa u njenoj delegaciji u Armeniji čist dokaz toga".

Etničko čišćenje

Ministarstvo tvrdi da njena posjeta Armeniji imala za cilj dobijanje podrške armenskog lobija jer se bliži period izbora za Kongres Sjedinjenih Američkih Država.

- Neprihvatljivo je prenositi političke intrige i lobističke interese iz američke unutrašnje političke agende na region Južnog Kavkaza preko Armenije - navodi se u saopćenju i dodaje:

- Sa žaljenjem ističemo da Nenci Pelosi, koja govori o pravdi, nije pokazala nikakav stav u pogledu politike agresije Armenije na Azerbejdžan, okupacije teritorije Azerbejdžana skoro 30 godina, etničkog čišćenja stotina hiljada Azerbejdžanaca i drugih sličnih teških zločina za koje je odgovorna Armenija.

Navodi se da je izjava Pelosi "ozbiljan udarac naporima da se normalizuju odnosi između Armenije i Azerbejdžana".

- Ovakvi jednostrani koraci i neosnovane izjave ne služe jačanju krhkog mira u regionu, već eskalaciji tenzija - zaključuje se u saopćenju.

Posjeta Pelosi uslijedila je nakon što su Azerbejdžan i Armenija u srijedu postigli primirje nakon graničnih sukoba.


Provokacije velikih razmjera

Prema posljednjim informacijama Ministarstva odbrane Azerbejdžana, 77 azerbejdžanski vojnik poginuo je u pograničnim sukobima proteklih dana, koji su izazvani armenskim provokacijama.

Premijer Armenije Nikol Pašinjan (Pashinyan) saopćio je da je broj poginulih armenskih vojnika u sukobima na azerbejdžanskoj granici porastao na 135.

Azerbejdžan je optužio Armeniju za provokacije velikih razmjera posljednjih dana, rekavši da su diverzanti postavili mine i da su armenske snage otvarale intenzivnu vatru na azerbejdžanske položaje.


Odnosi između bivših sovjetskih republika Armenije i Azerbejdžana napeti su od 1991. godine, kada je armenska vojska okupirala Nagorno-Karabah, teritoriju međunarodno priznatu kao dio Azerbejdžana.

Azerbejdžan je u jesen 2020. godine oslobodio nekoliko gradova i više od 300 naselja i sela koja su tri decenije bila pod armenskom okupacijom. Borbe su okončane dogovorom u kojem je posredovala Rusija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.