PREDSJEDNIK SAD

Bajden oštro kritikovao Maska: On kontroliše opremu koja širi laži širom svijeta, u SAD nema više urednika

Ova reakcija američkog predsjednika uslijedila je nakon vijesti da je Twitter otpustio 50 posto svojih zaposlenika, odnosno oko 3.700 ljudi

Bajden: Reakcija na posljednje odluke Maska. AP

E. Ć.

5.11.2022

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) kritikovao je Twitter i vlasnika kompanije Ilona Maska (Elon Musk), navodeći da je milijarder kupio uticajnu platformu društvenu mrežu koja "širi laži širom svijeta", prenosi CNN.

- Ilon Musk kontroliše opremu koja širi laži širom svijeta. U Americi više nema urednika - izjavio je Bajden tokom akcije demokrata za prikupljanje sredstava u Rozmontu, kod Čikaga.

Ova reakcija američkog predsjednika uslijedila je nakon vijesti da je Twitter otpustio 50 posto svojih zaposlenika, odnosno oko 3.700 ljudi. U obrazloženju odluke Mask je naveo da je Twitter otpustio radnike u cilju smanjenja troškova, jer kompanija dnevno gubi oko četiri miliona dolara. 

To bi potencijalno moglo da promijeni način na koji jedna od najuticajnijih svjetskih platformi funkcioniše. Glasnogovornica Bijele kuće Karin Žan-Pjere (Karine Jean-Pierre) je navela kako je Bajden "otvoreno govorio o važnosti da platforme društvenih mreža nastave preduzimati korake za smanjenje govora mržnje i dezinformacija", piše CNN.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.