VOJNI EKSPERT

Berko Zečević za "Avaz": Rusi vjerovatno nisu namjerno gađali Poljsku, njihovi projektili nisu visokoprecizni

Drugi efekat je da će se u Evropi izazvati još jači pokret za snabdijevanje Ukrajine sa neophodnim naoružanjem, smatra Zečević

Berko Zečević. Avaz / Twitter

Piše: A. Kukić

15.11.2022

Vijest da je su ruske rakete pale na poljsko selo Przevodov, na granici sa Ukrajinom, podigla je svijet na noge iz razloga jer je Poljska članica NATO-a, a u padu raketa su dvije osobe smrtno stradale. 

Vojni ekspert i profesor Berko Zečević kazao je za "Avaz" da situacija nije dobra, ali da ne vjeruje da su Rusi namjerno gađali Poljsku.


- Sigurno su pokušali da gađaju zonu između poljske granice i Lavova, a u toj zoni se nalazi izuzetna koncentracija tehnike koja dolazi sa Zapada, gdje se onda vrši preraspodjela naoružanja koje treba da ide u zonu sukoba. Ali, šta će to generalno da izazove? Svakako je loš znak. Rusi znaju, ali neće da priznaju, da njihovi takozvani visokoprecizni projektili i rakete nisu visokoprecizni, to je jedna stvar - kaže Zečević.



Drugi efekat je da će se u Evropi izazvati još jači pokret za snabdijevanje Ukrajine sa neophodnim naoružanjem.

- Do sad su Amerika i Britanija bile te koje su donirale 80 posto oružja koje je stiglo u Ukrajinu. Ja vjerujem da će sada Poljska i Slovačka, Latvija, Litvanija, a posebno Njemačka da duboko razmisle o tome da li će da pojačaju svoj tempo snabdijevanja Ukrajine sa naoružanjem - smatra Zečević.

Podsjećamo, poljski premijer Moteus Moravjecki (Mateusz Morawiecki) hitno je sazvao Odbor ministarskog vijeća za pitanja nacionalne sigurnosti i obrane, a u narednim satima se očekuje više informacija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.