NOVI IZVJEŠTAJ

Britanski obavještajci: Wagner ima novu brutalnu taktiku

Pojedinačnim borcima se vjerovatno izdaje pametni telefon ili tablet koji prikazuje pojedinačnu os napredovanja i cilja napada na komercijalne satelitske snimke

Grupa Wagner. TWITTER

A. O.

19.12.2022

Ruska vojna grupa Vagner (Wagner) nastavlja da igra glavnu ulogu u borbi protiv iscrpljivanja oko grada Bakhmuta u Donjeckoj oblasti. Posljednjih mjeseci razvila je ofanzivnu taktiku kako bi iskoristila veliki broj loše obučenih osuđenika koje je regrutovala.

Pojedinačnim borcima se vjerovatno izdaje pametni telefon ili tablet koji prikazuje pojedinačnu os napredovanja i cilja napada na komercijalne satelitske snimke.

Na nivou vodova i više, komandanti vjerovatno ostaju u zaklonu i daju naređenja preko radija, informirani putem video zapisa iz malih letjelica bez posade (UAV).

Naređuje se pojedincima i dijelovima da krenu unaprijed planiranom rutom, često uz vatrenu podršku, ali rjeđe uz oklopna vozila. Wagnerovim operativcima koji neovlašteno odstupe od svojih ruta napada vjerovatno prijeti pogubljenje po prijekom postupku.

Ove brutalne taktike imaju za cilj očuvanje Wagnerove rijetke imovine iskusnih zapovjednika i oklopnih vozila, na račun lakše dostupnih osuđenika-regruta, koje organizacija procjenjuje kao potrošni materijal.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.