SUD U MIJANMARU

Aung San Su Kji proglašena krivom za korupciju i dobila još sedam godina zatvora

Vojna zatvorenica nakon puča 2021. sada je osuđena po svim optužbama koje su joj podignute

Aung San Su Kji. AP

A. K.

30.12.2022

Bivšu državnu savjetnicu u Mijanmaru Aung San Su Kji (Suu Kyi), sud pod vojnom upravom proglasio je krivom za korupciju, osudivši je na sedam godina zatvora u posljednjem od niza krivičnih predmeta u 18-mjesečnom procesu suđenja.

Vojna zatvorenica nakon puča 2021. sada je osuđena po svim optužbama koje su joj podignute, od korupcije do ilegalnog posjedovanja voki-tokija i kršenja ograničenja COVID-19.


Niz procesuiranja

Sudskom presudom joj ostaje zatvorska kazna od ukupno 33 godine nakon niza politički motivisanih procesuiranja nakon što je vojska preuzela vlast u februaru 2021.

- Svi njeni slučajevi su okončani i protiv nje više nema optužbi - rekao je za AFP pravni izvor, koji je zatražio anonimnost jer nisu imali ovlašćenja da razgovaraju s medijima.

U slučaju koji je okončan u petak, Aung San Su Kji je navodno zloupotrijebila svoj položaj i izazvala gubitak državnih sredstava tako što je propustila poštivati finansijske propise u davanju dozvole Vin Mjat Aje (Win Myat Aye), članici kabineta u njenoj bivšoj vladi.


Suoptužena u predmetu

Ona je bila de facto šef vlade, noseći titulu državnog savjetnika. Vin Mjint, koja je bila predsjednica njene vlade, bila je suoptužena u istom predmetu.

Prethodne osude Aung San Su Kji već su joj donijele ukupno 26 godina zatvora.

- Pitanje će sada biti šta učiniti s Aung San Su Kji - rekao je Richard Horsey iz Međunarodne krizne grupe.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.