NALAZI SE U PRITVORU

Optužen muškarac osumnjičen za ubistvo bivšeg japanskog premijera

Tetsuja Jamagami (Tetsuya Yamagami) (42) također je optužen za kršenje zakona o kontroli oružja

Muškarac koji je optužen. Kyodo

A. O.

13.1.2023

Sud Japana optužio je muškarca osumnjičenog za ubistvo bivšeg premijera Japana Šinzo Abea (Shinza Abea). 

Tetsuja Jamagami (Tetsuya Yamagami) (42) također je optužen za kršenje zakona o kontroli oružja.

Sposoban za suđenje 

Tužioci su kazali da je Jamagami pokazao da je sposoban za suđenje nakon šestomjesečnog ljekarskog pregleda. Sada se ponovno nalazi u policijskom pritvoru, javlja Sky News.

Bivši japanski premijer umro je nakon što je upucan iz neposredne blizine dok je držao predizborni govor ispred željezničke stanice u gradu Nara, na zapadu zemlje, 8. jula prošle godine.

Jamagami je uhapšen na mjestu događaja i bio je podvrgnut mjesecima psihijatrijskog pregleda. Abe (67) je zadobio dvije duboke rane na vratu i helikopterom je prebačen u bolnicu. Proglašen je mrtvim pet i po sati nakon pucnjave.

Policija je rekla da je napadač priznao da je pucao na Abea ručno izrađenim vatrenim oružjem koje je napravio od metala i drveta.

Policija priznala propuste

Smrt bivšeg lidera japanske vladajuće Liberalno-demokratske stranke izazvala je šok u cijelom Japanu, zemlji koja ima strogu kontrolu zakona o oružju. Nakon njegove smrti, policija je priznala sigurnosne propuste, a šef japanske policije rekao je da će odstupiti.

Prošlog septembra održana je državna sahrana za Abea, a lideri iz cijelog svijeta bili su među više od 4.000 osoba koji su prisustvovali sahrani. Atentat na Abea je prvo ubistvo sadašnjeg ili bivšeg japanskog lidera od pokušaja državnog udara 1936. godine Tada su dva bivša premijera ubijena te još nekoliko osoba.

Bivši premijer bio je poznat po svojoj ekonomskoj politici agresivnog monetarnog popuštanja i fiskalne potrošnje te su mu se divili mnogi desničari u Japanu. Međutim, kritičari su njegovu politiku nazvali proratnom ističući njegove dosljedne napore da poveća izdatke za odbranu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.