OGLASILO SE MINISTARSTVO

Rusija najavila ogromne promjene u vojsci

Sergej Šojgu zahvalio je vojnicima koji hrabro izvršavaju zadaće u zoni posebnih takozvanih vojnih "operacija" i uručio im državna priznanja

Vladimir Putin i Sergej Šojgu. Twitter

A. O.

17.1.2023

Ministarstvo odbrane Rusije najavilo je velike reforme sistema i uprave ruskih oružanih snaga koje će se dogoditi, kako tvrde u naredne tri godine. 

Navodi se da će promjene povećati broj vojnog osoblja na 1.5 miliona.

- Samo jačanjem ključnih strukturnih sastavnica Oružanih snaga moguće je jamčiti vojnu sigurnost države i zaštititi nove subjekte i kritične objekte Ruske Federacije - rekao je ministar odbrane Sergej Šojgu. 

Preuzimanje inicijative 

Institut za proučavanje rata ranije je objavio da se Moskva vjerojatno priprema pokušati prekinuti ukrajinski "niz operativnih uspjeha i ponovno preuzeti inicijativu".

Šojgu je danas posjetio trupe uključene u rat u Ukrajini. 

Zahvala vojnicima

Sergej Šojgu zahvalio je vojnicima koji hrabro izvršavaju zadaće u zoni posebnih takozvanih vojnih "operacija" i uručio im državna priznanja za požrtvovnost i junaštvo, navelo je ministarstvo odbrane.

Rečeno je da je posjetio stožer bataljona Vostok, koji djeluje u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas. Šojguovo putovanje uslijedilo je nakon prošlosedmičnog potresa u ruskom vojnom vodstvu, u kojem je načelnik Glavnog stožera Valerij Gerasimov imenovan komandantom rata u Ukrajini. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.