UTVRĐEN IDENTITET

Švedska aktivistica Greta Tanberg puštena iz njemačkog pritvora

Demonstranti smatraju da Njemačka odmah treba prestati sa iskopavanjem uglja

Tanberg: Bila zatočena. Twitter

A. O.

18.1.2023

Švedska klimatska aktivistica Greta Tanberg (Thunberg) puštena je na slobodu nakon što je privedena sa ostalim učesnicima protesta.

Oni su protestovali protiv rušenja jednog sela u Njemačkoj koje preuzima rudnik uglja.

Bila zarobljena

Podsjetimo, ona je bila zarobljena zajedno sa drugim aktivistima, ali je puštena nakon provjere identiteta.

- Trenutno smo u Luceratu (Lützerathu), njemačkom selu kojem prijeti rušenje zbog proširenja rudnika ugljena. Ljudi se godinama opiru -  objavila je na twitteru.

Demonstranti kojih je bilo oko 6.000 su u subotu marširali prema Luceratu, nazvavši širenje rudnika "izdajom sadašnjih i budućih generacija".

- Njemačka je jedan od najvećih zagađivača u svijetu i treba se smatrati odgovornom - poručila je Tanberg. Policija je upozorila grupu da će biti silom uklonjena ako se ne odmaknu od ruba rudnika.

Napravljen dogovor

Njemačka električna kompanija RWE, vlasnik rudnika, nazvala je proteste "vrlo nesmotrenim". Kompanija RWE je napravila dogovor s vladom da može srušiti Lucerat u zamjenu za njegov brže napuštanje ugljena kao energenta i spašavanje pet sela koja su izvorno bila određena za uništenje.

Demonstranti smatraju da Njemačka odmah treba prestati sa iskopavanjem uglja i da se treba fokusirati na obnovljive izvore energije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.