NETAČNI NAVODI

Zbog neozbiljne tužbe protiv Hilari Klinton, Tramp i njegov advokat moraju platiti milion dolara kazne

Tužba je odbačena u septembru, a Trampu je naloženo da plati desetine hiljada u novembru nakon što je jedan optuženih tražio sankcije

Tramp: Lagao sudu. Twitter

A. O.

20.1.2023

Bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trampu (Trump) i jednom od njegovih adokata, savezni sudija je naredio da plate gotovo milion dolara kazne.

Sudija je donio tu odluku, jer su Tramp i njegov advokat vodili neozbiljne tužbe.

Odbačena tužba 

U optužnici u kojoj su Hilari Klinton (Hillary Clinton), Demokratski nacionalni komitet i drugi navodni neprijatelji bivšeg predsjednika bili uključeni u reketiranje i smišljanje ogromne zavjere protiv njega.

Tužba je odbačena u septembru, a Trampu je naloženo da plati desetine hiljada u novembru nakon što je jedan optuženih tražio sankcije. Nakon što je grupa preostalih optuženih, uključujući Klinton podnijela poseban zahtjev za sankcije, najnovija naredba je uslijedila.

Najnoviji pravni neuspjeh za Trampa označava kraj tužbe, dok se on bori sa nizom građanskih i krivičnih istraga. To uključuje i istragu o njegovom zadržavanju osjetljivih dokumenata, dok su neki od njegovih advokata i sami pod nadzorom zbog ponašanja u tim slučajevima.

Dezinformacije i greške 

U oštroj presudi, sudac američkog okružnog suda Donald Midlbruks (Middlebrooks) okrivio je Trampa i njegovu glavnu advokaticu Alinu Habu (Habbu) zbog zloupotrebe pravnog sistema pokretanjem tužbe koja je podstakla njegove političke pritužbe zbog istrage o Rusiji 2017. godine koristeći argumente prepune dezinformacija i grešaka.

- Suočeni smo sa tužbom koja nikada nije smjela biti pokrenuta, koja je bila potpuno neozbiljna, kako činjenično tako i pravno, i koja je pokrenuta u lošoj namjeri u nepropisnu svrhu - napisao je Midlbruks u nalogu na 46 stranica kojim se izriču sankcije od 937.989,39 dolara protiv Trampa i Haba.

U tužbi, koju je Tramp prvobitno podnio u martu 2022., navodi se da su se Klinton i Demokratski nacionalni komitet udružili s visokim zvaničnicima FBI-ja i drugima prije izbora 2016. godine kako bi izmislili veze između Trumpove kampanje i Rusije kako bi ga politički oštetili.

Odbačen slučaj 

Ali Midlbruks je odbacio slučaj nakon što je otkrio da je Tramp učestvovao u kratkom izjašnjavanju koje je predstavljalo ometanje pravde i koje je uključivalo navode za koje se zna da su lažni.

Njegovi pravni argumenti, reketrianje i zavjera utvrđeni su kao neutemeljeni.

Sudac je primijetio da su Trampove tvrdnje da je bivši direktor FBI-ja Džejms Komej (James Comey) bio u zavjeri s Klintonom kako bi ga krivično gonio bile pogrešne budući da Tramp nikada nije procesuiran dok je takva zavjera bila nevjerovatna jer je Komej vjerovatno oštetio Klintoninu kampanju 2016. godine ponovnim otvaranjem istrage o njenim e-mailovima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.