POJAČALI PRITISAK

SAD nastoje protjerati ruske plaćenike iz Sudana i Libije

Vagner je rasporedio hiljade operativaca u afričkim i bliskoistočnim zemljama

SAD uvodi sankcije Vanger grupi. Screenshot

A. K. / Fena

3.2.2023

Sjedinjene Američke Države su pojačale pritisak na saveznike sa Bliskog istoka da protjeraju Vagner grupu, vojne grupe bliskih veza s ruskim predsjednikom, iz haosom pogođene Libije i Sudana gdje se proširila posljednjih godina, rekli su regionalni zvaničnici za The Associated Press.

Napori SAD koje su opisali zvaničnici dolaze u trenutku kada Bajdenova administracija vrši širok pritisak na plaćenike. SAD su posljednjih mjeseci uvele nove sankcije Wagner grupi zbog njene sve veće uloge u ratu Rusije u Ukrajini.

Negira povezanost

Grupa je u vlasništvu ruskog oligarha Jevgenija Prigožina, bliskog saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina. Pentagon ga je opisao kao surogat ruskog ministarstva odbrane. Kremlj negira bilo kakvu povezanost.

Bajdenova (Biden) administracija mjesecima radi s regionalnim silama Egiptom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima kako bi izvršila pritisak na vojne vođe u Sudanu i Libiji da prekinu svoje veze s grupom, tvrde više od deset libijskih, sudanskih i egipatskih zvaničnika. Zatražili su anonimnost da slobodno govore jer nisu ovlašteni da o tome razgovaraju s medijima.

- Američki zvaničnici su opsjednuti Vagnerom. To je glavna tema svakog sastanka - rekao je visoki zvaničnik egipatske vlade s direktnim saznanjem o pregovorima.

Bivši moćnik

Grupa ne objavljuje svoje djelovanje, ali je njeno prisustvo poznato iz izvještaja sa terena. U Sudanu je prvobitno bio povezan s bivšim moćnikom Omarom al-Bashirom, a sada radi s vojnim vođama koji su ga zamijenili. U Libiji se povezuje sa vojnim komandantom Kalifom Hifterom sa sjedištem u istočnoj Libiji.

Vagner je rasporedio hiljade operativaca u afričkim i bliskoistočnim zemljama, uključujući Mali, Libiju, Sudan, Centralnoafričku Republiku i Siriju. Njihov cilj u Africi je, kažu analitičari, da podrži interese Rusije usred sve većeg globalnog interesa za kontinent bogat resursima. Stručnjaci za prava koji rade sa SAD-om 31. januara optužili su grupu za moguće ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u Maliju, gdje se bori zajedno sa vladinim snagama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.