ZAMJERILI MU

Da li je licemjerno što Gejts koristi privatni avion, a priča protiv klimatskih promjena?

Suosnivač kompanije Microsoft nije jedini bogataš kojem se spočitava korištenje privatnog aviona

Gejts: Koristi privatni avion. Facebook

D. H.

10.2.2023

Multimilijarder Bil Gejts (Bill Gates) je odgovorio na pitanje da li je licemjeran što insistira na borbi protiv klimatskih promjena, dok sam doprinosi klimatskim promjenama i korištenjem privatnog aviona.

Suosnivač kompanije Microsoft nije jedini bogataš kojem se spočitava korištenje privatnog aviona, dok sve ostale poziva na borbu protiv klimatskih promjena. Ovo je bilo jedno od pitanja velikog intervjua za BBC, a koji je realizovan u Keniji.

- Kupujem zlatni standard za finansiranje Climeworksa (švicarske kompanije specijalizirane za tehnologiju za apsorpciju ugljendioksida), što je daleko više od ugljičnog otiska moje porodice. 

Trošim milijarde dolara na klimatske inovacije. Dakle, da li trebam ostati kod kuće i ne doći u Keniju da bih naučio o poljoprivredi i malariji - poručio je.

Gejts je ukazao da plaća, kako je izjavio, kompenzaciju za klimatske promjene, što podrazumijeva milijarde dolara kroz njegovu kompaniju Breakthrough Energy Group. 

S obzirom na to, ne misli da je dio problema, već da je dio rješenja. Ukazao je da investirao u tehnologiju za direktnu apsorpciju ugljendioksida (CO2) iz zraka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.