PORTPAROL KREMLJA

Peskov optužio SAD: Vi ste primarni izvor sukoba

Nema spremnosti ili otvorenosti za mirne inicijative sa Zapadom, rekao je Peskov

AP

H. J. I.

20.2.2023

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odgovorio je na optužbe potpredsjednice SAD Kamale Heris (Harris) da je Rusija odgovorna za zločine protiv čovječnosti u Ukrajini.

Peskov je iznio tvrdnje da su SAD postavljene kao "primarni izvor" međunarodnih tenzija za podršku ukrajinskim napadima na Krim.

"Mirna inicijativa sa Zapadom"

- Nema spremnosti ili otvorenosti za mirne inicijative sa Zapadom - rekao je Peskov.

Peskov je upitan i za komentare Viktorije Nuland, podsekretara za politička pitanja, koja je u četvrtak rekla da SAD vjeruju da Krim, koji je Rusija anektirala od Ukrajine 2014., treba demilitarizirati "na minimumu".

"SAD primarni izvor sukoba"

Peskov je rekao da njeni komentari naglašavaju "dubinu naših razlika" i "vjerovatno također naglašavaju ulogu SAD kao primarnog izvora sadašnjih međunarodnih sukoba", prenosi NBCNews. Odgovor Peskova uslijedio je dan nakon što je potpredsjednica Kamala Heris rekla da su SAD utvrdile da je Rusija počinila zločine protiv čovječnosti u agresiji na Ukrajinu.  

- Ruske snage su izvršile široko rasprostranjen i sistemski napad na civilno stanovništvo, užasna djela ubistva, mučenja, silovanja i deportacije - rekla je Heris na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji u Njemačkoj, navodeći da su "ubistva, premlaćivanja i strujni udar u stilu egzekucije".

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.