PRIVREMENA ODLUKA

Kraljevina Norveška zatvara ambasadu u Prištini

Osim na Kosovu, Norveška je najavila da će zatvoriti svoje ambasade i u Slovačkoj, Šri Lanki, Madagaskaru i Generalni konzulat u Hjustonu

Ambasada će biti zatvorena do 31. jula ove godine. Printscreen

H. J. I.

22.2.2023

Kraljevina Norveška odlučila je da zatvori svoju ambasadu u Prištini. Ova odluka nije trajna i odnosi se na period do 31. jula ove godine.

Svi građani Kosova koji nemaju srbijanski pasoš, vizu će dobijati preko interneta i VFS Global sistema kako se izdaju vize posljednjih mjeseci.

Gdje sve još zatvaraju ambasade

Osim na Kosovu, Norveška je najavila da će zatvoriti svoje ambasade i u Slovačkoj, Šri Lanki, Madagaskaru i Generalni konzulat u Hjustonu (SAD).

- Nikada nije lako odlučiti da se zatvore norveške misije. Ovakva zatvaranja utiču na živote naših diplomata i imaju još veće posljedice po osoblje zaposleno u zemlji. Ali mi imamo odgovornost da koristimo naše resurse na način koji nam omogućava da zaštitimo norveške interese što je moguće efikasnije - naveli su u Ministarstvu vanjskih poslova Norveške.

Kosovski politički vrh iznenađen odlukom

Njihovi zvaničnici dodaju da će diplomatske odnose sa Madagaskarom, Slovačkom i Šri Lankom i Kosovom rješavati kroz alternativne aranžmane.

Odluka da Oslo zatvori svoju ambasadu u Prištini je iznenadila je kosovski politički vrh jer se smatra da je Norveška pouzdan partner nezavisnosti najmlađe evropske države.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.