OTKAZANI BROJNI LETOVI

Velika snježna oluja u SAD: Temperature padaju i do -45 stepeni

Meteorolozi predviđaju jake udare vjetra čija će brzina dosegnuti 80 kilometara na sat

Zimska oluja zahvatila SAD. Printscreen

H. J. I.

23.2.2023

Zimska oluja zahvatila je SAD, a zbog snježnih mećava širom Dakote, Minesote i Viskonsina zatvorene su firme i škole. Otkazano je skoro 5.000 letova, prenio je BBC.

Dok je oko 75 miliona ljudi u 29 saveznih država pod upozorenjem o zimskim vremenskim prilikama, predviđa se da će dijelovi istočnog SAD doživjeti rekordno visoke temperature.

Meteorolozi predviđaju jake udare vjetra čija će brzina dosegnuti 80 kilometara na sat, dok bi zbog hladnog vjetra u nekim dijelovima SAD temperature mogle pasti i do -45 stepeni Celzijusa.

U sjevernim državama predviđanja do pola metra snijega u nekim dijelovima mogu značiti da će u nekim područjima biti najveće snježne padavine u posljednjih 30 godina.

Tim Valz, guverner Minesote, rekao je da će Nacionalna garda biti na raspolaganju za pomoć vozačima koji se zaglave u mećavi.

Ministarstvo saobraćaja upozorilo je stanovnike da ostanu kod kuće i ograniče putovanja. Meteorolozi su rekli da bi oluja mogla stvoriti ledeni pojas u dužini od 2.092 km, od Nebraske do Nju Hempšira.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.