LINDA KASEBIJEN

Umrla sljedbenica zloglasnog Čarlsa Mensona, učestvovala u ubistvu 7 ljudi

Kasebijenino svjedočenje zapečatilo je sudbinu Mensona i njegovih sljedbenika,

Linda Kasebijen: Svjedočila protiv Mensona. Facebook

D. H.

28.2.2023

Krajem januara preminula je Linda Kasebijen, žena zbog čijeg su svjedočenja osuđeni Čarl Menson (Charles Manson) i nekoliko njegovih sljedbenika i pripadnika zloglasnog kulta. Kasabian je umrla 21 januara u bolnici u Tacomi, a tijelo joj je kremirano. Za sada nije poznat uzrok smrti. Umrla je sa 73 godine.

Dobila imunitet

Kasabian je bila sljedbenica Mansonovog kulta. Tokom suđenja 1970.-1971. je dobila imunitet u zamjenu za svjedočenje protiv Mansona. Sudjelovala je u ubistvima koje su počinili članovi kulta koji su 1969. masakrirali 7 ljudi u Los Angelesu, uljučujući i slavnu glumicu Šeron Tejt (Sharon Tate).

Kasabina je svjedočila kako je Čarls „Teks“ Votson (Charles "Tex" Watson) odvezao Patriciju Krenvinkel (Krenwinkel), Sjusjen Etkins (Susan Atkins) i nju do kuće poznatog režisera Romana Polanskog te da su Teks, Krenvinkel i Etkins pucali i izboli petero ljudi, uključujući trudnu suprugu Polanskog, Šeron Tejt. Kazala je da je promatrala što se događalo, ali da ona lično nije nikome nanijela ozljede.

Kasebijenino svjedočenje zapečatilo je sudbinu Mensona i njegovih sljedbenika, svi su osuđeni za ubistva i dobili doživotne kazne. Menson je zbog zdravstvenih problema umro u zatvoru kada je imao 83 godine. Bio je osuđen za devet ubistava. Kasabian je nakon suđenja promijenila prezime i skrivala se od očiju javnosti, samo je u rijetkim prilikama dala intervju.

Kult Čarsla Mensona

Manson je krajem 60-ih godina naredio svojim sljedbenicima da nasumce ubijaju stanovnike bogatih bijelih kvartova Los Anđelesa, u nadi da će pokrenuti apokaliptički rasni rat. Njegova sljedba počinila je najmanje devet ubistava. No svijet je najviše šokiralo bezdušno nasilje 9. i 10. avgusta 1969. kad je ubijeno sedam osoba.

Među žrtvama je bila Šeron Tejt (26) koja je bila trudna osam i pol mjeseci. Po Mensonovoj naredbi, koji nije bio prisutan zločinu, jedna od njegovih sljedbenica, Sjuzen Etkins, počinila je ubistvo. Potom je glumičinom krvlju napisala riječ "Pig" (svinja) na ulazna vrata.

U kući Šeron Tejt ubijene su još četiri osobe, koje su se ondje našle kao gosti. Istoga dana u svome su domu brutalno ubijeni vlasnici lanca trgovina Leno i Rozmari Labianka (Rosemary LaBianca).

Mensona su na suđenju opisali kao usamljena luđaka s impresivnom sposobnošću uvjeravanja. Na čelu je imao istetoviranu nacističku svastiku. Nikada nije pokazao kajanje i osuđen je 1971. na smrtnu kaznu uz još četiri svoja sljedbenika. Kazne će se kasnije pretvoriti u doživotni zatvor.

Rasni rat

Godine 1967. čak je tražio da ostane iza rešetaka, no zahtjev mu je odbijen. U tom trenutku, usred razdoblja hippie pokreta, oduševljen Beatlesima osniva svoj kult koji zove "obitelj", inspiriran pjesmama slavne grupe. Komuna Čarlsa Mensona, sastavljena prvenstveno od naivnih i odanih žena, živjela je na rubu društva.

Smatrajući se reinkarnacijom Krista, Čarls je ondje potajice pripremao niz ubojstava kako bi izazvao borbu između bijelaca i Afroamerikanaca nazvanu "Helter Skelter", prema pjesmi Beatlesa. Planirao je bjelačku pobjedu s njime na čelu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.