RAZGOVOR I O EKONOMIJI

U Indiji se održava sastanak G20: Glavna tema rat u Ukrajini

Da, s obzirom na prirodu i razvoj situacije u sukobu između Rusije i Ukrajine, to će biti važna rasprava, rekao je Kvatra

Dolazak delegacija na samit. AP

A. O.

1.3.2023

Ministri vanjskih poslova G20 danas će razgovarati o mnogim temama u Indiji, a ključna je rat između Rusije i Ukrajine.

Indija, koja je domaćin uvjerena je da će ekonomski izazovi izazvani ratom dobiti jednaku pažnju, rekao je šef indijske diplomatije Vinej Kvatra (Vinay Kwatra).

Razvoj situacije

- Da, s obzirom na prirodu i razvoj situacije u sukobu između Rusije i Ukrajine, to će biti važna rasprava - rekao je Kvatra novinarima, dok ministri vanjskih poslova pristižu u Nju Delhi (New Delhi) na samit (summit).

Dodao je da pitanja koja se odnose na sigurnost hrane, energije i gnojiva, utjecaj koji sukob ima na ove ekonomske izazove s kojima se suočavaju također će dobiti "potrebnu pažnju".

Sastanku će prisustvovati 40 delegacija uključujući i ono ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, američkog državnog sekretara Entonija Blinkena (Antonyja) i kineskog ministra vanjskih poslova Kvin Genga (Qin Ganga).

Rastuće tenzije

Nakon večere dobrodošlice kasnije u srijedu, ministri će raspravljati sutra. Članice G20 sve su zemlje skupine G7, ali i Rusija, Kina, Indija, Brazil, Australija, Saudijska Arabija. Prije nekoliko dana ministri finansija G20 sastali su se u Bengaluruu.

Na sastanku ministara vanjskih poslova vjerojatno će biti riječi o rastućim tenzijama između SAD-a i Kine, dok je Kvatra rekao da također očekuje jasnu poruku o terorizmu. Razgovarat će se i o ulozi kriptovaluta, istaknuo je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.