U SVOJE ISTOČNE VODE

Sjeverna Koreja jutros ispalila još dvije rakete

Lansiranja su bila sedmi raketni događaj Sjeverne Koreje ovog mjeseca i naglašavaju povećanje tenzija u regiji

Vojnik južnokorejske vojske posmatra stranu Sjeverne Koreje. AP

A. O.

27.3.2023

Sjeverna Koreja je u ponedjeljak ispalila dvije balističke rakete kratkog dometa u svoje istočne vode, nastavljajući s demonstracijama oružja dok su Sjedinjene Države premještale udarnu grupu nosača aviona u susjedne vode na vojne vježbe s Jugom.

Zajednički štab Južne Koreje rekao je da su dvije rakete ispaljene iz zapadnog kopnenog područja južno od glavnog grada Sjeverne Koreje Pjongjanga od oko 7:47 do 8 sati ujutro i da su prešle oko 370 kilometara (229 milja) prije nego što su sletjele na more, prenosi AP.

"Nepravilna" putanja

Japanska vojska saopćila je da su projektili letjeli na "nepravilnoj" putanji i dostigli maksimalnu visinu od 50 kilometara (31 milju) prije nego što su sletjeli izvan japanske ekskluzivne ekonomske zone.

Japan je ranije koristio taj izraz da opiše sjevernokorejski projektil na čvrsto gorivo, koji je očigledno napravljen po uzoru na ruski mobilni balistički sistem Iskander, koji je dizajniran da bude manevarski u letu na malim visinama kako bi bolje izbjegao južnokorejsku raketnu odbranu. Sjeverna Koreja također ima još jedan sistem kratkog dometa sa sličnim karakteristikama koji podsjeća na američki taktički raketni sistem MGM-140.

Lansiranja su obavljena dan prije nego što USS Nimitz i njegova udarna grupa treba da stignu u južnokorejsku luku Busan. Ministarstvo odbrane Južne Koreje u saopćenju je navelo da će udarna grupa Nimitz učestvovati u vježbama s južnokorejskim ratnim brodovima u ponedjeljak u međunarodnim vodama u blizini južnokorejskog otoka Jeju prije nego što krene u Busan.

Sedmi raketni događaj

Lansiranja su bila sedmi raketni događaj Sjeverne Koreje ovog mjeseca i naglašavaju povećanje tenzija u regiji jer se tempo sjevernokorejskih testova naoružanja i zajedničkih vojnih vježbi SAD-a i Južne Koreje ubrzao posljednjih mjeseci.

Glavni sekretar japanske vlade Hirokazu Matsuno rekao je da bi Sjeverna Koreja mogla dodatno pojačati svoje aktivnosti testiranja s još lansiranja projektila ili čak izvođenjem svoje prve nuklearne probe od septembra 2017.

Južnokorejska i japanska vojska osudile su posljednja lansiranja kao ozbiljne provokacije koje prijete regionalnom miru i krše rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i rekle su da rade sa Sjedinjenim Državama na daljoj analizi projektila.

Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja prošle su sedmice završile svoje najveće proljetne vježbe u posljednjih nekoliko godina, koje su uključivale i kompjuterske simulacije i terenske vježbe za životnu vatru. Ali saveznici su nastavili svoju obuku na terenu u demonstraciji sile protiv širenja nuklearnog arsenala Sjeverne Koreje i ratobornih prijetnji nuklearnim sukobom.

Izoštravanje sposobnosti

Jang Do Jang (Young), glasnogovornik južnokorejske mornarice, rekao je tokom brifinga da su savezničke kombinirane vježbe koje uključuju udarnu grupu Nimitz usmjerene na izoštravanje zajedničkih operativnih sposobnosti i reafirmaciju kredibiliteta američke posvećenosti odbrani svog saveznika od sukoba Sjeverne Koreje. 

Sjeverna Koreja je također izvela lansiranje kratkog dometa kada su USS Ronald Regan (Reagan) i njegova borbena grupa stigli na zajedničke vježbe s Južnom Korejom u septembru, što je bio posljednji put da su Sjedinjene Države poslale nosač aviona u vode u blizini Korejskog poluotoka.

Sjeverna Koreja je ispalila više od 20 balističkih i krstarećih projektila u 11 lansiranja ove godine dok pokušava natjerati Sjedinjene Države da prihvate svoj nuklearni status i pregovaraju o uklanjanju sankcija sa pozicije snage.

Probni let

Lansiranja Sjeverne Koreje ovog mjeseca uključivala su probni let interkontinentalne balističke rakete i niz oružja kratkog dometa namijenjenog za nadjačavanje južnokorejske raketne odbrane dok pokušava pokazati sposobnost izvođenja nuklearnih napada i na Južnu Koreju i na kopno SAD-a.

Sjever je prošle sedmice izveo ono što je opisao kao trodnevnu vježbu koja je simulirala nuklearne napade na južnokorejske ciljeve dok je lider Kim Jong Un osudio zajedničke vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje kao probe invazije. Saveznici kažu da su vježbe odbrambene prirode.

Testovi Sjevera su također uključivali navodni podvodni dron sposoban za nuklearnu energiju za koji je Sjever tvrdio da je sposoban pokrenuti ogroman "radioaktivni cunami" koji bi uništio pomorska plovila i luke. Analitičari su bili skeptični u pogledu tvrdnji Sjeverne Koreje o dronu ili da li uređaj predstavlja veliku novu prijetnju, ali testovi su naglasili posvećenost Sjeverne Koreje da proširi svoje nuklearne prijetnje.

Nakon što je Sjever najavio testiranje bespilotnih letjelica u petak, južnokorejske zračne snage objavile su detalje petodnevne zajedničke zračne vježbe sa Sjedinjenim Državama prošle sedmice koja je uključivala demonstracije borbenih demonstracija oružja zrak-zrak i zrak-zemlja.

Postavljen zakon

Zračne snage su saopćile da je vježba usmjerena na provjeru sposobnosti preciznog udara i reafirmaciju kredibiliteta Seulove strategije "tri osovine" protiv sjevernokorejskih nuklearnih prijetnji - preventivnog udara na izvore napada, presretanja nadolazećih projektila i neutraliziranja vodstva Sjevera i ključnih vojnih objekata.

Sjeverna Koreja već izlazi iz rekordne godine u testiranju oružja, lansirajući više od 70 projektila 2022. godine, kada je također postavila zakon eskalirajuću nuklearnu doktrinu koja dozvoljava preventivne nuklearne udare u širokom rasponu scenarija u kojima može uočiti svoje vodstvo kao pod prijetnjom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.