ZAGUŽVALO SE

Trampu prijete još tri moguća sudska procesa

Trampa istražuju zbog iznošenja povjerljivih dokumenata iz Bijele kuće, napada na Kapitol i izborne utrke u Džordžiji

Donald Tramp. Printscreen

H. J. I.

1.4.2023

Optužnica od koje će se Donald Tramp (Trump) braniti tiče se novca isplaćenog Stormi Danijels (Stormy Daniels) za šutnju o njihovoj seksualnoj aferi. 

Cijeli će slučaj vjerovatno ovisiti o tome na koji su način bivši američki predsjednik i njegova kompanija Trump Organization vratili 130.000 dolara tadašnjem Trampovu advokatu Majklu Kohenu (Michael Cohen), koji je prvo iz svog džepa dao novac pornoglumici.

Lažno prikazan povrat novca

Dokumenti pokazuju da je kompanija lažno prikazala taj povrat novca kao pravne usluge, čime je prikrivena stvarna svrha transakcije. U Njujorku je falsificiranje poslovnih papira kazneno djelo ako se radi kako bi se prikrio drugi zločin, u ovom slučaju kršenje zakona o finansiranju izbornih kampanja. Tačne optužbe bit će poznate tek kad sudac Huan Merčan (Juan M. Merchan) otvori optužnicu.

A to nije jedini proces koji mu prijeti. Trampa trenutno istražuju i zbog načina na koji je iznosio povjerljive dokumente iz Bijele kuće. 

Napad na američki Kongres

Druga istraga tiče se njegove potencijalne krivice za napad na zgradu američkog Kongresa 6. januara 2021. Te dvije istrage vode se na saveznoj razini, iniciralo ih je Ministarstvo pravosuđa i vodi ih tužilac Džek Smit (Jack Smith).

Još jedna istraga protiv Donalda Trumpa vodi se u saveznoj državi Džordžiji, jednoj od ključnih država za pobjeduDžoa Bajdena (Joe Biden) na izborima 2020. godine. U vrlo tijesnoj utrci Tramp je navodno pokušao na više načina dovesti Džordžiju na svoju stranu - a najpoznatiji je bio poziv šefu izborne komisije te države, Bradu Rafenspergeru (Raffensperger), od kojeg je tražio da mu "pronađe" dovoljno glasova za pobjedu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.