AMERIČKI DOKUMENTI

Rade li Ujedinjeni Arapski Emirati i Rusija zajedno protiv SAD

Američki zvaničnici odbili su da potvrde autentičnost dokumenta

Da li UAE dozvoljavaju Rusiji i Rusima da osujete sankcije. State

Z. K.

11.4.2023

U američkim dokumentima koji su nedavno procurili u javnost spominju se odnosi Ujedinjenih Arapskih Emirata i Rusije kao negativni za interese Sjedinjenih Američkih Država.

Prema informacijama iz dokumenta, američki špijuni uhvatili su ruske obavještajce kako se hvale da su uvjerili UAE "da rade zajedno protiv američkih i britanskih obavještajnih agencija".

Odbačene optužbe

Američki zvaničnici odbili su da komentiraju dokument koji je nosio poznate strogo poverljive oznake i koji je pogledao The Associated Press. Vlada Emirata u ponedjeljak je odbacila svaku optužbu da su UAE produbili veze s ruskim obavještajnim službama kao "kategorički lažne".

Ali SAD ima sve veću zabrinutost da UAE dozvoljavaju Rusiji i Rusima da osujeti sankcije uvedene zbog invazije Ukrajine. Dokument uključuje stavku u kojoj se citira istraživanje od 9. marta pod naslovom: "Rusija/UAE: Produbljivanje obavještajnog odnosa".

Američki zvaničnici odbili su da potvrde autentičnost dokumenta, što AP nije mogao samostalno da uradi. Međutim, to je ličilo na druge dokumente objavljene u sklopu nedavnog curenja informacija.

Ministarstvo pravde otvorilo je istragu o mogućem objavljivanju dokumenata Pentagona koji su objavljeni na nekoliko društvenih mreža. Čini se da detaljno navode pomoć SAD i NATO-a Ukrajini i procjene američkih obavještajnih službi u vezi s američkim saveznicima, koji bi mogli zategnuti veze s tim zemljama.

Neki od dokumenata su možda izmijenjeni ili korišteni kao dio kampanje dezinformacija, rekli su američki zvaničnici. Portparol Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby u ponedjeljak je pozvao na oprez, "jer znamo da su barem u nekim slučajevima te informacije lažirane".

Rade zajedno

- Sredinom januara, zvaničnici FSB-a su tvrdili da su zvaničnici sigurnosnih službi UAE i Rusija pristali da rade zajedno protiv američkih i britanskih obavještajnih agencija", navodi se u dokumentu. UAE, vjerovatno, gledaju na angažman s ruskim obavještajnim službama kao na priliku za jačanje rastućih veza između Abu Dabija i Moskve - dodaje se.

Nije jasno da li je postojao bilo kakav takav sporazum kako je opisano u dokumentu UAE-Rusija. Ali, američki zvaničnici sve češće govore o jačanju odnosa između UAE i Rusije.

Zvaničnica američkog ministarstva finansija, pomoćnica sekretara Elizabeth Rosenberg u martu je izdvojila UAE kao "zemlju u fokusu".

Ona je rekla da tamošnje kompanije pomažu Rusiji da izbjegne međunarodne sankcije, kako bi nabavila više od pet miliona američkih poluvodiča i drugih dijelova pod kontrolom izvoza, uključujući komponente koje se koriste na bojnom polju.

Opsežni sastanak

Američki obavještajni zvaničnici posljednjih godina ukazivali su na moguće veze između UAE i Wagner grupe, ruske paravojne grupe blisko povezane s Kremljom i aktivne u Ukrajini i nekoliko afričkih zemalja. Godine 2020. Američka odbrambena obavještajna agencija procijenila je "da bi Ujedinjeni Arapski Emirati mogli obezbijediti određena sredstva za operacije grupe".

Andreas Krieg, vanredni profesor na King's Collegeu u Londonu, u ponedjeljak je nazvao UAE "najvažnijim strateškim partnerom Rusije i na Bliskom istoku i u Africi".

Šef ruske Vanjske obavještajne službe Sergej Nariškin održao je opsežne sastanke sa čelnicima UAE u Dubaiju 2020.

Rusija i UAE dijele slične stavove u nekim ključnim sukobima na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi, a dolazak Rusa u UAE otkako je Rusija započela svoj rat u Ukrajini također je ojačao veze između njih dvoje, rekao je Kristian Ulrichsen, stručnjak za Bliski istok na Baker institutu Univerziteta Rice.

Ali referenca na udruživanje protiv američkih i britanskih obavještajnih agencija je iznenađujuća, rekao je Ulrichsen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.