PRISTALI POMOĆI

Sudanska vojska spremna pomoći u evakuaciji stranih državljana

Uposlenici Ambasade Saudijske Arabije već su evakuirani

Sukobi su se nastavili tokom noći. Printscreen

Z. K.

22.4.2023

Sudanska vojska saopćila je u subotu da je pristala pomoći u evakuaciji stranih državljana dok su sporadična pucnjava i zračni napadi odjekivali Kartumom uprkos obećanjima zaraćenih strana da će prekinuti vatru na tri dana, sedmicu dana nakon sukoba u kojima je poginulo stotine osoba.

Nastavljeni sukobi

Saopćenje u kome se citira zapovjednik vojske Abdel Fatteh al-Burhan usijedilo je nakon obećanja suparničkog vođe Snaga za brzu podršku (RSF) Mohameda Hamdana Dagala, poznatog kao Hemedti, da će otvoriti aerodrome za evakuacije.

Sukobi su se nastavili tokom noći, ali su se činili manje intenzivni u subotu ujutro nego prethodnog dana, javio je novinar Reutersa u Khartoumu. Direktni prenosi regionalnih informativnih kanala pokazali su uzdizanje dima i tutnjavu eksplozija.

Vojska i paravojne snage RSF-a, koje vode borbu za vlast širom zemlje, objavile su saopćenja u kojima navode da će podržati trodnevni prekid vatre od petka za Ramazanski bajram.

Sudansko iznenadno upadanje u rat srušilo je planove za obnovu civilne vlasti, dovelo ionako osiromašenu zemlju na rub humanitarne katastrofe i zaprijetilo širim sukobom koji bi mogao uvući vanjske sile.

Još nije bilo znakova da bilo koja strana može osigurati brzu pobjedu ili da je spremna povući se i razgovarati. Vojska ima zračnu nadmoć, ali RSF je široko raspoređen u urbanim područjima, uključujući i ključne objekte u centru Kharotuma.

Broj poginulih

Burhan i Hemedti bili su na dvije najviše pozicije u vladajućem vijeću koje je nadziralo političku tranziciju nakon državnog udara 2021. koji je trebao uključiti prelazak na civilnu vlast i spajanje RSF-a s vojskom.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je u petak da je 413 osoba ubijeno, a 3.551 ranjena od izbijanja borbi. Broj poginulih uključuje najmanje pet humanitarnih radnika u zemlji koja zavisi o pomoći u hrani.

Međunarodni napori za suzbijanje nasilja usredsređeni su na prekid vatre, a američki državni sekretar Entoni Blinken (Anthony) pozvao ih je na poštovanje primirja.

SAD i neke druge zemlje pripremile su napore za evakuaciju svojih građana. Vojska je rekla da će Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska i Kina evakuirati diplomate i druge državljane iz Khartouma u nadolazećim satima.

Uposlenici Ambasade Saudijske Arabije već su evakuirani kopnom u Port Sudan, a na sličan način slijedit će ih i uposlenici Ambasade Jordana, dodala je vojska.

Pružanja zaštite

Zapovjednik RSF-a Hemedti saopćio je na Facebooku u subotu ujutru da je obavio telefonski razgovor s generalnim sekretarom UN-a tokom kojeg su "naglasili nužnost pridržavanja potpunog primirja i pružanja zaštite humanitarnim i medicinskim radnicima".

RSF je sapćio da je spreman djelimično otvoriti sve aerodrome kako bi omogućio evakuaciju. Međunarodni aerodrom u Khartoumu zahvaćen je međutim sukobima, a status drugih aerodroma ili kontrola RSF nad njima nisu jasni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.