NA DANAŠNJI DAN

Vjenčali se britanski princ Vilijam i Kejt Midlton

Dan vjenčanja svoga unuka kraljica Elizabeta II proglasila je državnim praznikom

Princ Vilijam i Kejt Midlton na vjenčanju. showbuzz.dnevnik.hr

Indira Pindžo

29.4.2023

Na današnji dan 2011. godine vjenčali su se britanski princ Vilijam (William) i Kejt Midlton (Kate Middleton). Mnogima omiljeni kraljevski par upoznao se 2001. godine tokom studija na Univerzitetu St. Andrews u Škotskoj. Kejt je studirala historiju, a Vilijam geografiju. 

Iako su počeli izlaziti 2003. godine, svoju vezu objavili su tek 2004., nakon što su ih fotografi snimili na skijanju u Klostersu.

Posebna pravila

Dan vjenčanja svoga unuka kraljica Elizabeta II proglasila je državnim praznikom. Ulice i vozila javnog prijevoza bili su okićeni, a gosti su na vjenčanje morali doći odjeveni prema posebnim pravilima koja je izdala kraljica. Muškarci su morali nositi najbolja odijela, a sve žene morale su nositi šešire. Kejtinu vjenčanicu, izrađenu od čipke i šantung-svile, dizajnirala je Sarah Barton (Burton) iz modne kuće „Alexander McQueen“.

Vjenčanju Vilijama i Kejt, održanom u Vestminsterskoj palači, prisustvovali su brojni poznati gosti iz svijeta šoubiznisa, sporta i politike, te pripadnici kraljevskih porodica širom svijeta. 

Dirigent Zubin Mehta. latimes.com

Rođen čuveni indijski dirigent

Zubin Mehta, indijski dirigent i violinist, rođen je 29. aprila 1936. u Mumbaiju. Bio je počasni građanin Firence i Tel Aviva, te doživotni počasni dirigent i član nekoliko uglednih svjetskih orkestara i međunarodnih muzičkih institucija.

Kao operski dirigent Mehta je debitirao 1963. godine, izvedbom Pičinijeve (Puccini) opere “Tosca” u Montrealu. Od tada do danas dirigirao je u njujorškoj operi Metropolitan, Bečkoj državnoj operi, Kraljevskoj operi u Kovent Gardenu, milanskoj Scali, operskim kućama u Čikagu i Firenci te na Svečanim igrama u Salzburgu.

Posjetio Sarajevo tokom agresije

Mehta je jedan od najboljih svjetskih umjetnika, a za svoja postignuća mnogi ugledni univerziteti u svijetu dodijelili su mu počasne doktorate. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja uglednih međunarodnih muzičkih i kulturnih institucija.

Bosancima i Hercegovcima, a posebno Sarajlijama, Zubin Mehta je ostao u najljepšem sjećanju, jer je, 19. juna 1994. godine, dok su padale granate na grad, u ruševinama Sarajevske vijećnice dirigirao na koncertu Sarajevske filharmonije, kada je izveden Mocartov (Mozart) “Requiem”.

Režiser Alfred Hičkok. bbc.com

Umro režiser Alfred Hičkok

Godine 1980., na današnji dan, umro je američko-britanski filmski režiser Alfred Džozef Hičkok (Jozef Hitchcock), jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih filmskih režisera svih vremena u svijetu.

Režirao je više od 50 filmova, a najpoznatiji je po filmovima iz žanra trilera. Neki od njegovih filmova su: “Ptice”, “Psiho”, “Vrtoglavica”, “Rebeka”, “Topaz”, “Porodična zavjera”…

Iako se smatra jednim od najznačajnijih režisera svih vremena, Hičkok nikada nije dobio Oskara za najbolju režiju. Nominacije je osvajao pet puta, a nagradu je dobio tek 1967., i to počasnu, za životno djelo, čime su se glasači Akademije pokušali iskupiti zbog nepravde koju su mu načinili. Povodom 100. godišnjice filma, 1995., proglašen je režiserom stoljeća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.