KIJEV

Ukrajina uputila video čestitku Velikoj Britaniji povodom krunidbe kralja Čarlsa

Uoči historijske krunidbe, željeli bismo zahvaliti našim britanskim prijateljima na vašem prijateljstvu, objavilo je ministarstvo na Twitteru

Predsjednik Volodimir Zelenski s kraljem Čarlsom. Printscreen

Z. K.

6.5.2023

Ukrajinsko ministarstvo odbrane objavilo je video snimak kako bi čestitalo Velikoj Britaniji na krunidbi kralja Čarlsa (Charles) i zahvalilo se toj zemlji na podršci tokom rata s Rusijom.

Nepokolebljiva podrška

- Uoči historijske krunidbe, željeli bismo zahvaliti našim britanskim prijateljima na vašem prijateljstvu. Zahvalni smo na vašoj nepokolebljivoj podršci i partnerstvu, posebno u protekloj godini - objavilo je ministarstvo na Twitteru.

U jednominutnom snimku Kijev se zahvaljuje Londonu na oružju dostavljenom Ukrajini i obuci hiljada ukrajinskih vojnika, prikazuju se sastanci predsjednika Volodimira Zelenskog s kraljem Čarlsom, premijerom Rišijem Sunakom (Rishi), čelnikom laburista Keirom Starmerom i bivšim premijerom Borisom Džonsonom (Johnson).


Snimak je smješten na soundtrack filma "London Calling" britanskog benda The Clash.

Ključni zapadni partner

Britanija je ključni zapadni partner koji isporučuje vojnu pomoć Ukrajini od ruske invazije u februaru prošle godine.

Supruga predsjednika Zelenskog Olena i premijer Denis Šmihal (Denys) ove su sedmice u Londonu kako bi proslavili krunidbu kralja Čarlsa, koji je došao na prijesto prošlog septembra nakon smrti svoje majke, kraljice Elizabet, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.