DAMASK

Sirijski predsjednik Assad primio saudijski poziv za samit Arapske lige

Assad je dobio poziv od saudijskog kralja Salmana "da učestvuje na 32. samitu Arapske lige

Bašar Al Asad. Twitter

FENA

10.5.2023

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad dobio je poziv za samit Arapske lige naredne sedmice u Saudijskoj Arabiji, saopćilo je u srijedu sirijsko predsjedništvo, u prvom takvom pozivu od početka rata u zemlji.

Panarapsko tijelo suspendovalo je Damask u novembru 2011. zbog gušenja protesta koji su započeli u toj godini i koji su prerasli u rat u kome je ubijeno više od 500.000 ljudi, raseljeni milioni i narušio infrastrukturu i industriju zemlje.

U nedjelju je Arapska liga pozdravila sirijsku vladu, osiguravajući Asadov povratak u arapsko okrilje nakon višegodišnje izolacije.

Assad je dobio poziv od saudijskog kralja Salmana "da učestvuje na 32. samitu Arapske lige, koji će se održati u Džedi 19. maja - navodi se u saopćenju sirijskog predsjedništva.

Assad je izjavio da će samit "pojačati zajedničku arapsku akciju za postizanje težnji arapskih naroda", dodaje se u saopćenju.

Saudijski ambasador u Jordanu, Nayef bin Bandar al-Sudairi, uručio je poziv.

Posljednji samit Arapske lige kome je Assad prisustvovao bio je 2010. godine u Libiji.

Poziv je stigao dan nakon što su Rijad i Damask objavili da će se nastaviti rad u svojim diplomatskim misijama u Siriji i Saudijskoj Arabiji, nakon više od decenije prekinutih veza.

Kraljevstvo je prekinulo veze sa Assadovom vladom 2012. godine, a Rijad se dugo otvoreno zalagao za Assadovo svrgavanje, podržavajući sirijske pobunjenike u ranijim fazama rata.

U aprilu se saudijski ministar vanjskih poslova, princ Faisal bin Farhan sastao s Asadom u Damasku, u prvoj takvoj posjeti od izbijanja rata, prenosi AFP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.