MOSKVA

Turska, Sirija, Rusija i Iran održavaju razgovore na najvišem nivou od sirijskog rata

Turska je domaćin za više od 3,5 miliona izbjeglica iz susjedne Sirije

Sa održanog sastanka. Fena

FENA

10.5.2023

Ministri vanjskih poslova Turske, Sirije, Rusije i Irana sastali su se u srijedu u Moskvi, na dosadašnjem najvišem nivou pregovora o obnovi veza između Ankare i Damaska nakon godina neprijateljstva tokom građanskog rata u Siriji.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušolu (Cavusoglu) u tweetu je navao da je tokom sastanka naglasio potrebu za "saradnjom u borbi protiv terorizma i zajedničkim radom na uspostavljanju osnove za povratak Sirijaca".

Više od 3,5 miliona izbjeglica

Turska je domaćin za više od 3,5 miliona izbjeglica iz susjedne Sirije.

Čavušolu je također rekao da su druga pitanja o kojima se razgovaralo "pokretanje političkog procesa u Siriji i zaštita teritorijalnog integriteta Sirije".

Članica NATO-a Turska podržala je političku i oružanu opoziciju sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu tokom 12-godišnjeg građanskog rata i poslala je vojnike na sjever zemlje.

Sjeverozapad Sirije uključuje dio teritorije koju drže suparničke milicije, uključujući tvrdolinijaške oružane grupe i džihadističke frakcije koje podržava Turska.

Rusija podstakla pomirenje sa Ankarom

Nije odmah bilo jasno da li je sastanak dao neke konkretne rezultate.

Sirijski i turski ministri odbrane održali su razgovore u Moskvi u decembru.

Moskva je Asadov glavni saveznik, a Rusija je podstakla pomirenje s Ankarom. Damask, međutim, zahtijeva potpuno povlačenje turskih vojnika kako bi se odnosi obnovili, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.