OSNIVAČ TERANOSA

Nosila je titulu najmlađe milijarderke, a sada ide u zatvor

Ove sedmice, sudija je odbio posljednju ponudu Holmsove da ostane na slobodi dok je uložila žalbu na osuđujuću presudu

Proglašena je krivom za prevaru investitora prošle godine. Printscreen

E. A.

20.5.2023

Osnivač Teranosa, Elizabet Holms, možda će uskoro zamijeniti Kaliforniju za ženski zatvor sa minimalnim obezbjeđenjem, otprilike 160 km od njenog rodnog grada u Teksasu.

Osramoćenoj bivšoj izvršnoj direktorici naređeno je da se prijavi u zatvor krajem mjeseca, a sudija joj je odredio da odsluži kaznu od preko 11 godina u saveznom zatvorskom logoru u Brajanu u Teksasu (poznatom kao FPC Brajan).

Uložena žalba

Ove sedmice, sudija je odbio posljednju ponudu Holmsove da ostane na slobodi dok je uložila žalbu na osuđujuću presudu.

Proglašena je krivom za prevaru investitora prošle godine. Ova presuda je vezana za njenu kompaniju koja se bavila razvojem mašine za testiranje krvi, prenosi BBC.

Holms je navodno svoje posljednje slobodne sedmice provodila u kući za iznajmljivanje u San Dijegu u Kaliforniji sa svojim partnerom, hotelskim nasljednikom Vilijamom Evansom, i njihovo dvoje male djece, uključujući i tromjesečnu bebu.

Uskoro će možda nositi kaki pantalone i kaki košulju i dobijati poziv za buđenje svakog dana u 06:00 sa drugim zatvorenicama u FPC Brian, prema priručniku za zatvor. BBC je zatražio komentar od zatvora.

Holms, koji je djelimično odrastao u Hjustonu u Teksasu, ne bi bio prva slavna ličnost koja je provela vrijeme u zatvorskom logoru. Zvijezda Pravih domaćica Solt Lejk Sitija Džen Ša tamo služi kaznu od šest i po godina zatvora zbog prevare.

Zatvorenici su obično smješteni u dvokrevetnim sobama u stilu spavaonica i boksovima za četiri do osam osoba, prema Pink Ladi Prison Consultants, zatvorskoj konsultantskoj grupi koju predvode ljudi koji su ranije bili zatvoreni.

Vannastavni program

Život u saveznoj ustanovi je usredsređen na rad i vannastavne programe, kaže se u zatvorskom priručniku.

Od svih zatvorenika se očekuje da rade i da zarađuju između 12 centi i 1,15 dolara na sat za svoj posao. Mnogi su uključeni u ugostiteljstvo i rad u fabrici. Zatvorenice, prema priručniku, van posla mogu da pohađaju časove poslovnih vještina i stranih jezika, da gledaju televiziju, bave se sportom i odlaze na vjerske službe.

Elizabet bi bio dodijeljen sat za svaki obrok u ustanovi, koja nudi standardni meni Federalnog zavoda za zatvore, koji se sastoji od hrane poput piletine, hamburgera, hot-dogova, takosa i makarona.

Disciplinske mjere

Prema zatvorskom priručniku, mogla je da razgovara sa svojom porodicom putem video poziva. Zatvorenici također mogu posjetiti tokom vikenda i praznika, ali kao i drugim zatvorenicima, Holms bi bio dozvoljen ograničen fizički kontakt sa svojim partnerom i malom djecom.

Pravila u ustanovi samo za žene su također stroga, kaže se u priručniku, dodajući da se prema zatvorenicima "tretira na zreo i odgovoran način" i da se od njih "očekuje da se ponašaju u skladu sa tim".

Zatvorenici se mogu suočiti sa disciplinskim mjerama zbog brojnih radnjih, uključujući neuredno održavanje ćelije ili sobe, spavanje poslije ranog određenog sata za buđenje, dijeljenje svog telefonskog naloga sa drugim zatvorenicima i napuštanje prostora tokom službene prozivke zatvorenika, što se dešava pet puta dnevno.

Milioni dolari

Elizabetino vrijeme iza rešetaka bit će u potpunoj suprotnosti sa njenim prošlim životom. Nekada hvaljena kao "naredni Stiv Džobs", za osnivača start-ap-a se govorilo da je najmlađa milijarderka na svijetu i koja je bila na naslovnoj strani Forbsa i drugih istaknutih časopisa.

Počela je sa Teranosom ubrzo nakon što je napustila Univerzitet Stenford. Kao vođa kompanije, prikupila je milione dolara od investitora visokog profila, uključujući medijskog mogula Ruperta Mardoka i bivšeg američkog državnog sekretara Henrija Kisindžera.

Žrtve prevare

Ali start-ap se raspao 2018. nakon što je otkriveno da su Holes i drugi rukovodioci lagali o tehnologiji kompanije. Navodilo se da uređaj za testiranje krvi može da izvrši mnoštvo testova od samo nekoliko kapi krvi.

Pored izdržavanja kazne u zatvoru, Holmes je naloženo da plati 452 miliona dolara žrtvama njene prevare. Ona će tu sumu podjeliti sa svojim bivšim romantičnim i poslovnim partnerom, Ramešom "Sanijem" Balvanijem, koji je u aprilu počeo da služi kaznu od 13 godina zatvora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.