REAKCIJE

Vukoja: Motivi i sadržaj napada na HNK isključivo političke i nacionalističke prirode

Nigdje se kao vlasnik ne navodi MIZ Mostar, kaže direktor

Vukoja: Politički napadi. Fena

S. S.

14.6.2023

Iz Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Mostar dostavili su izjavu direktora Ivana Vukoje u vezi s današnjom protestnom šetnjom održanom zbog izgradnje zgrade HNK Mostar u organizaciji Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar.

- Već sam više puta naglašavao kako su napadi na Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru od predstavnika Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar, kao i od pojedinih dužnosnika Stranke demokratske akcije (SDA) pravno potpuno neutemeljeni. Dokaz tome je i činjenica da je Kantonalno tužiteljstvo HNŽ/K u martu ove godine odbacilo sve navode iz kaznene prijave koju je podnio predsjednik Gradskog vijeća Mostara i visoki dužnosnik SDA gosp. Salem Marić te donijelo Naredbu o neprovođenju istrage - naveo je Vukoja.

Relevantna dokumentacija

Dakle, dodao je, Tužilaštvo HNK i nadležna policijska tijela istražili su i provjerili svu relevantnu dokumentaciju u vezi s gradnjom HNK Mostar od 1996. godine do danas te zaključili kako je dokumentacija pravno valjana, odnosno da ne postoje bilo kakvi pravni razlozi za podizanje kaznene prijave.

Ocijenio je kako je tvrdnja da je objekt HNK Mostar izgrađen na vakufskom zemljištu, također, pravno neutemeljena.

- Riječ je o građevinskom zemljištu na kojem je i prije zgrade HNK Mostar bilo izgrađeno više različitih objekata, a u katastarskom arhivu Grada Mostara može se utvrditi kako je parcela na kojoj se nalazi zgrada HNK Mostar, od Austrougarske aneksije do danas, promijenila mnoštvo vlasnika. I nigdje se kao vlasnik ne navodi MIZ Mostar.

"Nije pravno utemeljeno"

Razlozi i motivi napada na HNK Mostar od predstavnika MIZ Mostar i pojedinih dužnosnika SDA mogu se pronaći u nekim njihovim skorašnjim javnim istupima. U jednoj od izjava navode kako nemaju ništa protiv gradnje zgrade pod uvjetom da se ne zove zgrada HNK Mostar nego nešto kao „zgrada kulturnih institucija“. U drugoj, pak, izjavljuju da se ovdje ne radi o nastavku gradnje HNK Mostar, nego o nastavku izgradnje Herceg-Bosne.

Iz prethodno navedenog, očito je kako napadi na HNK Mostar nisu pravno utemeljeni već da su motivi i sadržaj ovih napada isključivo političke i nacionalističke prirode - zaključio je Vukoja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.