RUSKI MINISTAR

Šojgu se prvi put pojavio u javnosti nakon Wagnerove pobune

U izvještaju RIA-e, u kojem se citira rusko ministarstvo odbrane, jasno je da je Šojgu ostao na čelu

Šojgu sa vonim snagama. Twitter

FENA

26.6.2023

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu posjetio je ruske trupe uključene u vojnu operaciju u Ukrajini, izvijestila je u ponedjeljak novinska agencija RIA, što je njegovo prvo javno pojavljivanje od pobune paravojne grupe Wagner tokom vikenda.

U izvještaju RIA-e, u kojem se citira rusko ministarstvo odbrane, jasno je da je Šojgu ostao na čelu, ali nisu navedeni detalji o tome kada i gdje se sastao sa trupama i komandantima Zapadnog vojnog okruga.

Pobunjenici predvođeni šefom Wagnera Jevgenijem Prigožinom krenuli su prema Moskvi kako bi uklonili ono što su nazvali korumpiranim i nesposobnim ruskim vojnim vodstvom, prije nego što su se iznenada vratili u područje istočne Ukrajine koje drži Rusija nakon dogovora s Kremljom koji je postignut uz posredovanje bjeloruskog lidera Aleksandra Lukašenka.

Dogovor je uključivao imunitet za pobunjenike u zamjenu za njihov povratak u kampove, ali ostaje nejasno da li je Putin pristao i na rekonstrukciju najvišeg vojnog rukovodstva ili na bilo kakve druge ustupke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.