TUŽILAC SAOPĆIO

Amerikanac koji je optužio Bajdenovog sina osumnjičen da je kineski špijun

Moramo mu osigurati imunitet da bi mogao svjedočiti i ispričati svoju priču, rekao je Komer

Hanter i Džo Bajden. Twitter

A. O.

11.7.2023

Savezni tužilac Njujorka saopćio je u ponedjeljak da je za špijunažu u korist Kine optužio izraelsko-američkog državljanina, koji za korupciju optužuje Hantera Bajdena (Huntera Bidena), sina demokratskog predsjednika.

Gal Luft (57), direktor istraživačkog instituta za energetiku, optužen je da se "kao agent Pekinga udružio s drugima radi promicanja kineskih interesa" a da se "nije službeno prijavio kao strani agent, kao što traži američki zakon", ističe se u saopćenju ureda saveznog tužitelja južnog okruga Njujorka Demiana Vilijamsa (Damiana Williamsa).

Trgovina oružjem

Lufta se goni i za "trgovinu oružjem", "kršenje sankcija protiv Irana" i "lažne iskaze saveznim agentima". Uhapšen je na Kipru u februaru 2023., a potom je pobjegao pošto je oslobođen uz garanciju u očekivanju izručenja, dodaje ministarstvo pravosuđa. Prijeti mu do 20 godina zatvora za najteže tačke optužnice.

Gal Luft, koji je kao savjetnik radio za energetsku kompaniju CEFC, pod kontrolom kineske države, optužio je prije nekoliko godina mlađeg sina Džoa Bajdena Hantera (Joea Bidena Huntera) da je u mutnim okolnostima primio od te firme milione dolara.

Na videosnimci koju je New York Post objavio 5. jula Luft kaže da je o tome razgovarao s dvojicom američkih saveznih tužilaca i s četvoricom FBI-evih agenata u Briselu u martu 2019. godine.

Neki konzervativni zastupnici traže da Luft svjedoči u Kongresu.

- On je glavni svjedok - rekao je u nedjelju republikanski senator Ron Džonson (Johnson) za Fox News pa dodaje:

- Moramo mu osigurati imunitet da bi mogao svjedočiti i ispričati svoju priču. Gal Luft je krajnje vjerodostojan svjedok o korupciji u porodici Bajden - napisao je u petak na Twitteru republikanski zastupnik Džejms Komer (James Comer).

Objavljen izvještaj

U maju su republikanski zastupnici u parlamentarnom povjerenstvu za nadzor vlade objavili izvještaj u kojem navode da su članovi porodice Džo Bajdena (Joea Bidena) i s njima povezane osobe primili gotovo 10 miliona dolara od stranih kompanija, napose kineskih i rumunjskih.

Te su optužbe dio davno započete kampanje koja želi razotkriti sumnjive poslove Hantera Bajdena (Huntera Bidena), sina demokratskog predsjednika koji ima turbulentan privatni život. Republikanci ga optužuju da je iskoristio svoje ime i očeve veze dok je ovaj bio potpredsjednik Baraka Obame (Baracka) (2009.-2017.) kako bi ugovorio sumnjive poslove u više zemalja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.