ROĐEN U SARAJEVU

Reporter Arman Soldin koji je poginuo u Ukrajini posthumno dobio najveće francusko državno priznanje

Arman Soldin je utjelovio strast vašeg uredništva - strast za prenošenjem istine, naveo je Makron

Arman Soldin. Twitter

A. O.

14.7.2023

Najveću počast AFP-ovom reporteru ubijenom u Ukrajini Armanu Soldinu, Francuska je posthumno dodijelila, a on je proglašen vitezom Legije časti.

Poginuo je ove godine u maju blizu Bahmuta. Predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) pozdravio je Soldinovu "hrabrost" u pismu poslanom novinskoj agenciji France-Presse. On je jedan od najmanje 17 novinara ubijenih u Ukrajini od ruske invazije, prema Odboru za zaštitu novinara.

Pohvalio ga predsjednik

U svom ranijem pismu novinskoj agenciji, Makron je pohvalio Soldinovu "snagu karaktera, njegovo putovanje i njegovu želju".

- Arman Soldin je utjelovio strast vašeg uredništva - strast za prenošenjem istine, pričanjem priča i prikupljanjem svjedočanstava. Bila je to strast za ciljem: dužnošću informiranja – istakao je.

Soldin je ubijen nakon što je pogođen raketnom vatrom u blizini Chasiv Yara, zapadno od Bahmuta, 9. maja, kada je ekipa novinara napadnuta sa skupinom ukrajinskih vojnika. Ostatak AFP tima je nepovrijeđen.

Umro je "s kamerom u ruci", dodao je njegov kolega Emanuel Piučot (Emmanuel Peuchot).

Život u Ukrajini

Soldin je rođen u BiH, ali JE francuski državljanin I bio je dio prvog tima AFP-a koji je otišao u Ukrajinu nakon ruske invazije u februaru prošle godine, gdje je živio od septembra.

Kao dijete, pobjegao je od borbi u Bosni sa svojom porodicom humanitarnim letom za Francusku u aprilu 1992.

Direktorica agencije za Evropu, Kristin Buhagir (Christine Buhagiar), Soldina je zapamtila kao "entuzijastičnog, energičnog i hrabrog" i rekla da je bio "potpuno predan svom zanatu".

Legija časti najveće je francusko priznanje za elitnu skupinu ljudi koji se ističu civilnom ili vojnom hrabrošću. Uveo ga je Napoleon Bonaparte, tada prvi konzul Francuske Republike, 1802. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.