DAN DEMOKRATIJE

Povodom sedme godišnjice pokušaja puča: Fotografije i imena žrtava na platnu na Turskoj kući u Njujorku

FETO nije samo prijetnja sigurnosti i stabilnosti Turske, već prijetnja svim zemljama u kojim djeluje, rekao je turski ambasador u UN-u Onal

Fotografije i imena žrtava na platnu na Turskoj kući u Njujorku. Anadolija

Anadolija

15.7.2023

Zastava sa fotografijama i imenima žrtava osujećenog pokušaja puča u Turskoj 2016. godine okačena je na Tursku kuću u Njujorku povodom obilježavanja sedme godišnjice pokušaja vojnog udara kojeg je izvela teroristička organizacija FETO, javlja Anadolija.

Fotografije i imena žrtava na platnu na Turskoj kući u Njujorku. Anadolija

Govoreći sinoć na ceremoniji komemoracije u Turskoj kući, impozantnom neboderu za turska diplomatska predstavništva u srcu Njujorka, turski ambasador pri Ujedinjenim nacijama (UN) Sedat Onal pozvao je međunarodnu zajednicu da sarađuje s Ankarom i djeluje solidarno kako bi se u potpunosti porazila teroristička organizacija FETO.

- Ovo nije samo prijetnja sigurnosti i stabilnosti Turske, već prijetnja svim zemljama u kojim ona djeluje. Ovo je jasno upozorenje - rekao je ambasador Onal.

Fotografije i imena žrtava na platnu na Turskoj kući u Njujorku. Anadolija

U Turskoj se 15. juli obilježava kao Dan demokratije i nacionalnog jedinstva, a generalni konzul Turske u Njujorku Rejhan Ozgur (Reyhan) kazao je da ovaj dan pamte kao dan kada se turski narod suočio s izazovom bez presedana, kukavičkim pokušajem infiltrirane frakcije unutar vojske da preuzme kontrolu nad državom.

- Međutim, također se sjećamo ovog dana koji nas je ujedinio kao naciju suočenu sa nedaćama i pokazao nepokolebljivu odlučnost turskog naroda da zaštiti naše demokratske vrijednosti - kazao je konzul Ozgur.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.