TRAGEDIJA

Više od 50 delfina se masovno nasukalo u Australiji, uginuli su

Grupu delfina su jučer prvi put uočili prolaznici na oko 100 metara od obale plaže Čejnes

Pronađeni delfini. Printscreen / BBC

A. O.

26.7.2023

Više od 50 bjelogrbih delfina se nasukalo na plaži u Zapadnoj Australiji nakon što su neki od njih najvjerojatnije pokušali spasiti druge koje je prve zadesila ova sudbina.

Grupu delfina su jučer prvi put uočili prolaznici na oko 100 metara od obale plaže Čejnes.

Pomorski stručnjaci i volonteri kampirali su preko noći na plaži Čejnes, više od 450 kilometara jugoistočno od Perta u državi Zapadna Australija, nakon što su dupini pronađeni nasukani blizu plaže.

- Nažalost, 51 delfain je uginuo tokom noći nakon masovnog nasukavanja - objavila je Služba za parkove i divlje životinje Zapadne Australije.

Dodali su da zajedno s registriranim volonterima i drugim organizacijama pokušavaju vratiti preostalih 46 delfina u dublje vode tokom dana. Bjelogrbi delfini poznati su po svojim jakim društvenim vezama, pa kada jedan od njih upadne u poteškoće i nasuka se, ostali ga obično slijede.

Australija i susjedni Novi Zeland žarišta su masovnog nasukavanja kitova i delfina zbog velikih kolonija koji žive u dubokim oceanima koji okružuju te otočne države, ali razlog zašto ostaju zarobljeni na plažama ostaje misterija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.