NAKON PALJENJA KUR'ANA

Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se paljenje svetih knjiga smatra kršenjem međunarodnog prava

Muslimanski lideri i političari su naglasili da takva skrnavljenja i provokacije nisu obuhvaćena zakonima o slobodi izražavanja

Generalna skupština UN-a. Twitter

A. O.

26.7.2023

Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila je rezoluciju kojom se svi akti nasilja nad svetim knjigama smatraju kršenjem međunarodnog prava.

To dolazi nakon što je u Švedskoj nedavno spaljen Kur'an te u toku ove sedmice u Danskoj. Generalna skupština od 193 člana usvojila je rezoluciju koju je izradio Maroko konsenzusom.

Muslimanski lideri i političari su naglasili da takva skrnavljenja i provokacije nisu obuhvaćena zakonima o slobodi izražavanja, prenosi Daily sabah.

Rezolucijom se snažno osuđuju sva djela nasilja nad osobama na osnovu njihove vjere ili uvjerenja, kao i sva takva djela usmjerena protiv njihovih vjerskih simbola, svetih knjiga, domova, preduzeća, imovine, škola, kulturnih centara ili bogomolja, kao i sve napade na i na vjerska mjesta, mjesta i svetilišta koja krše međunarodno pravo.

Vijeće UN -a za ljudska prava sa sjedištem u Ženevi je 12. jula također osudilo nedavne napade na Kur'an uprkos glasovima zapadnih zemalja protiv rezolucije.

Rezolucija je pozvala na osudu napada na Kur'an i opisala ih kao "djelove vjerske mržnje".

Ovakav korak Generalne skupštine UN-a uslijedilo je nakon ponovnih scena iz Danske u kojima su demonstranti zapalili svetu islamsku knjigu. Osim ove rezolucije, nikakvi drugi koraci po pitanju ovih sramotnih činova nisu poduzeti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.