NA DANAŠNJI DAN

Umrla filmska diva Vivijen Li

Osvojila je dva Oskara, za uloge Scarlett O'Hare u filmu “Prohujalo s vihorom” i Blanche DuBois u “Tramvaju zvanom čežnja”

Vivijen Li. mondo.rs

31.7.2023

Godine 1967., na današnji dan, umrla je Vivijen Li (Vivien Leigh), slavna engleska, ali i holivudska filmska i pozorišna glumica. Osvojila je dva Oskara, za uloge Scarlett O'Hare u filmu “Prohujalo s vihorom” (1939.) i Blanche DuBois u “Tramvaju zvanom čežnja” (1951.).

Glumila je i u brojnim pozorišnim predstavama, često nastupajući sa svojim mužem, također poznatim glumcem Lorensom Olivierom (Laurence), koji je i režirao nekoliko njenih predstava. Par se zaljubio dok su glumili ljubavnike u filmu “Vatra iznad Engleske”, 1937. godine, nakon kojeg su počeli vezu, iako su još bili u brakovima.

Čerčilovi gosti

Njihov također zajednički film “Ta Hamiltonova žena”, koji su snimili 1941., jedan od nekoliko holivudskih filmova s pro-britanskim sentimentom, bio je veoma popularan u Americi, ali je najveći uspjeh doživio u Sovjetskom Savezu.

Tadašnji britanski premijer Vinston Čerčil (Winston Churchill) organizirao je prikazivanje filma na zabavi na kojoj je bio i tadašnji američki predsjednik Frenklin Delano Ruzvelt (Franklin Roosevelt). Čerčil se prisutnima obratio riječima: "Gospodo, mislim da će vas interesirati ovaj film, budući da prikazuje velike događaje slične onima kojih ste upravo dio." Olivierovi su bili česti gosti kod Čerčila do kraja njegovog života.

Tuberkuloza

Kada je Britanski dvor proglasio Lorensa vitezom, 1947. godine, Vivijen mu se pridružila u Bekingemskoj palači na investituri, postavši Lady Olivier i tu titulu je nastavila nositi i nakon njihovog razvoda, sve do smrti.

U januaru 1953., Vivijen je otputovala u Cejlon kako bi snimala film “Slonovski hod” s Peterom Finčom (Finch). Ubrzo nakon početka snimanja, doživjela je nervni slom, a studio “Paramount” ju je zamijenio Elizabetom Tejlor (Elizabeth Taylor).

Vivijen je 1944. oboljela od tuberkuloze, ali je tada uspjela zaliječiti bolest, međutim, u maju 1967., dok se pripremala za snimanje filma “A Delicate Balance”, pogoršala joj se tuberkuloza, od koje je nedugo potom i preminula. 

Ivan Softa. komunistickizlocini.net

Rođen Ivan Softa (Sopta), bh. književnik

Na današnji dan 1906. godine, u selu Smokinjama blizu Širokog Brijega rođen je bosanskohercegovački književnik Ivan Softa (Sopta).

Usljed teških socijalnih uvjeta i neimaštine seli se iz BiH prvo u Slavoniju, a zatim i u Zagreb 1934. godine, gdje ga također prati težak život, neizvjesnost, a u jednom momentu ostaje doslovno na cesti. Taj najteži period života, kao i vrijeme velike svjetske ekonomske i političke krize, Softa je opisao u svom prvom romanu "Na cesti", prema kojem su ga hrvatski književni kritičari prozvali prvim hrvatskim radničkim piscem, odnosno “hrvatskim Gorkim”.

S prvim romanom postigao je veliki uspjeh koji ga je motivirao na dalje pisanje, pa su tako nastala mnoga njegova djela, od kojih su najznačajniji romani "Dani jada i glada" i "Nemirni mir" te pripovijetka "Razrovano ognjište", u kojima je opisao život u bosanskohercegovačkom selu tokom Prvog svjetskog rata. Brojne Softine pripovijetke i pjesme objavljivane su u raznim časopisima i književnim almanasima, sabranim djelima…

Prema podacima, Softu su, u maju 1945. godine, likvidirali partizani zbog saradnje s okupatorom. 

Franc List. vucicevic96.info

Preminuo čuveni kompozitor Franc List

Franc List (Franz Liszt), čuveni austrijski kompozitor mađarskog porijekla, preminuo je 31. jula 1886. godine. Kao vrsni pijanist začetnik je nove ere virtuoziteta i stvaratelj moderne klavirske tehnike i sloga.

Na koncertima je List počeo nastupati od svoje devete godine, širom Evrope, fascinirajući sve koji su ga čuli svojom virtuoznošću, muzikalnošću i talentom. Godine 1849., prihvata posao dvorskog muzičkog direktora u Weimaru, a kao kompozitor i pedagog postaje vodeća ličnost kruga učenika i pristaša predstavnika tzv. novonjemačke škole.

U muzici koju je komponovao za orkestar izgradio je novi oblik - simfonijsku pjesmu. Inspirirao se najčešće literarnim sadržajima, tražeći tematiku u kojoj ima stvarne ili simboličke srodnosti s njegovim životom i romantičnom prirodom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.