NA DANAŠNJI DAN

Otvoren prvi Venecijanski filmski festival, najstariji na svijetu

Prvi film koji je prikazan na Venecijanskom festivalu bio je “Dr. Jekyll and Mr. Hyde”

Crveni tepih Venecijanskog filmskog festivala. infodan.ba

6.8.2023

Na današnji dan 1932. godine, otvoren je prvi Venecijanski filmski festival, koji je trajao do 21. avgusta.

Prvi film koji je prikazan na Venecijanskom festivalu bio je “Dr. Jekyll and Mr. Hyde”. Festival je, ustvari, bio zamišljen kao dio 18. Venecijanskog bijenala, ali se danas smatra prvim međunarodnim filmskim festivalom.

Na tom prvom festivalu nisu dodijeljene službene nagrade, ali su proglašeni neslužbeni pobjednici u nekoliko kategorija, na osnovu izjašnjavanja publike.

Naredni Venecijanski festival održan je 1934. godine, nakon čega je postao manifestacija koja se održavala svake godine, osim prekida u Drugom svjetskom ratu.

Venecijanski filmski festival (Italian Mostra Internazionale d'Arte Cinematografica di Venezia) ujedno je i najstariji filmski festival na svijetu.

Aleksander Fleming. myhero.com

Rođen A. Fleming, pronalazač penicilina

Aleksander Fleming (Alexander Fleming), škotski bakteriolog koji je otkrio penicillin, rođen je na današnji dan 1881. godine.

Otkrivši antibiotsku supstancu lisozim, Fleming je uspio izolirati antibiotik penicilin iz gljivice Penicillium notatum, za šta je, 1945. godine, dobio Nobelovu nagradu.

Flemingova otkrića dogodila su se slučajno. Prvo, lisozim je otkrio 1922. nakon što je kihnuo u inficiranu Petri-zdjelicu. Nekoliko dana kasnije otkrio je da je već raspadnuta bakterija počela nestajati. A kada je, 1928., pregledao laboratoriju, otkrio je čudnu pojavu. Naime, primijetio je gljivičastu koloniju u jednoj od zdjelica punoj bakterije Staphylococcus aureus. Nakon što je pomnije proučio koloniju, otkrio je da su ćelije imale citolizu, odnosno dijeljenje ćelija, čiju je važnost prepoznao. Fleming je potom izdao članak o tom svom pronalasku - penicilinu u “British Journal of Experimental Pathology”, 1929. godine.

Flemingov pronalazak, odnosno penicilin, usavršili su u djelotvornu formulu naučnici Hauard Volter Flori (Howard Walter Florey) i Ernst Boris Čejn (Chain), te se taj lijek počeo masovno proizvoditi za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Dijego Velaskes. diego-velazquez.org

Umro čuveni španski slikar Dijego Velaskes

Godine 1660., na današnji dan, umro je Dijego Velaskes (Diego Velazquez), španski slikar, koji je bio vodeći umjetnik na dvoru kralja Filipa IV. Slikao je portrete španske kraljevske porodice, značajnih ličnosti iz cijele Evrope, ali i običnog naroda.

Umjetničku obuku Velaskez je počeo kao talentirani dječak kod slikara Franciska de Herera (Francisco de Herrer), a s 12 godina kod seviljskog slikara Pačekoa (Pacheco). Ranih 1620-ih već je postao poznati slikar u Sevilji, čemu je doprinijela i ženidba s Huanom Pačeko (Juana), kćerkom njegovog učitelja.

Dvorski slikar

Krajem 1622. godine, nakon smrti Rodriga de Villandranda, omiljenog slikara španskog kralja Filipa IV, Velaskez dolazi na dvor, a već u avgustu 1623., kralj Filip IV mu prvi put pozira za portret.

Velaskez je često kralja Filipa pratio na njegovim putovanjima, pa je, kada je kralj ušao u Leridu kao osvajač, naslikao slavnu konjaničku sliku na kojoj je kralj Filip prikazan kao veliki vojskovođa ispred svojih trupa.

Slika jedne od princeza, Margarite, “Male dvorske dame”, Velaskezovo je remek-djelo, nastalo četiri godine prije njegove smrti. Inače su svi njegovi posljednji portreti, uglavnom kraljeve djece, proglašeni njegovim najboljim djelima. Među tim portretima je i jedini očuvani portret bolešljivog princa Filipa Prospera. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.