POGOĐENO VIŠE PODRUČJA

Rusija u posljednja 24 sata brutalno gađala Ukrajinu: Izveli 50 napada

Protivzračna odbrana zemlje presrela je barem neke od projektila, rekao je predsjednik u svom noćnom obraćanju

Sukobi traju. Reuters

A. O.

6.8.2023

Još jedan napad na Ukrajinu uslijedio je od strane ruskih vojnika nakon što je Ukrajina morskim dronovima učinkovito napala rusku flotu, a prema najnovijim informacijama, projektilima je pogođeno Zaporožje te Hmeljnicki region, Donjecki, Harkovski i region Sumi.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski (Volodymyr Zelenski) izjavio je da su Zaporožje i Hmeljnicki napadnuti ruskim projektilima Kinžal i Kalibr u subotu.

Protivzračna odbrana zemlje presrela je barem neke od projektila, rekao je predsjednik u svom noćnom obraćanju.

Građani upozoreni

Meta u Zaporožju je bio Motor Sich, ukrajinska kompanija koja proizvodi avionske motore i gasne turbine.

U oblasti Hmeljnicki izviješteno je o eksplozijama, ali nema detalja o napadu. Građani su upozoreni da je Rusija ispalila Kinžale, koje je Ukrajincima izrazito teško za presresti zbog hipersonične brzine.

Ruska vođena vazdušna bomba pogodila je u subotu centar za transfuziju krvi u sjeveroistočnom regionu Harkov, u mjestu Kupjansk, saopćio je to ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. On je na Telegramu rekao da u napadu ima mrtvih i ranjenih, ali nije naveo konkretne brojeve.

Ubijeni civili

U granatiranju u okupiranom Donjecku su ubijena dva civila, a ranjeno je devet drugih stanovnika.

U regionu Sumi je ubijen jedan civil.

Posljednja runda granatiranja bila je među 48 napada Ukrajine u posljednja 24 sata, rečeno je nešto ranije. Nakon toga su zabilježeni novi napadi.

Portparolka Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova najavila je kako Rusija neće ostati bez odgovora nakon što su Ukrajinci u morskim dronovima napali ruske brodove.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.