MINISTARSTVO SE OGLASILO

Kina: Razgovori o Ukrajini pomogli "konsolidaciji međunarodnog konsenzusa"

Sve strane pozitivno su komentirale prisustvo Li Huija i u potpunosti podržale pozitivnu ulogu Kine, piše u saopćenju

Zastava Kine. Twitter

FENA

7.8.2023

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je u ponedjeljak da su međunarodni razgovori u Saudijskoj Arabiji tokom vikenda o nalaženju mirnog rješenja ukrajinske krize pomogli "konsolidaciji međunarodnog konsenzusa".

Više od 40 zemalja, uključujući Kinu, Indiju, Sjedinjene Države i evropske zemlje, ali ne i Rusiju, učestvovalo je u pregovorima u Džedi koji su završeni u nedjelju.

Kina je poslala svog specijalnog izaslanika za evroazijska pitanja i bivšeg ambasadora u Rusiji Li Huija, koji je u maju obišao šest evropskih prijstolnica kako bi pronašao zajednički jezik za eventualno političko rješenje sukoba, koji je sada u 18. mjesecu.

Li je "imao opsežne kontakte i komunikaciju sa svim stranama o političkom rješenju ukrajinske krize, saslušao je mišljenja i prijedloge svih strana i dodatno konsolidirao međunarodni konsenzus", navodi se u saopćenju koje je ministarstvo poslalo Reutersu.

- Sve strane pozitivno su komentirale prisustvo Li Huija i u potpunosti podržale pozitivnu ulogu Kine u olakšavanju mirovnih pregovora - navodi se u saopćenju.

- Kina će nastaviti jačati dijalog na osnovu svog mirovnog prijedloga od 12 tačaka i akumulirati međusobno povjerenje - navodi ministarstvo, ne ulazeći u konkretne detalje.

Dolazak Kine signalizira moguće promjene u pristupu Pekinga, ali ne i preokret u njegovoj podršci Moskvi, kažu analitičari.

Peking je odbio da osudi Moskvu zbog invazije koju je pokrenula u februaru 2022. Ponudio je, međutim, mirovni plan koji je dobio mlak odgovor i u Rusiji i u Ukrajini, dok su Sjedinjene Države i NATO bili skeptični.

Dvodnevni sastanak u Džedi dio je diplomatskog napora Ukrajine da izgradi podršku van svojih ključnih zapadnih pristalica dopirući do zemalja globalnog juga koje nisu voljne da zauzmu stranu u sukobu koji je pogodio globalnu ekonomiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.