PRERUŠENI U ZAPOSLENE

Njemački penzioneri na meti prevaranata: Zovu, pišu, dolaze na adresu i prijete smanjenjem primanja

Penzioneri su primili neočekivane telefonske pozive, pisma koja su izgledala stvarno ili čak nenajavljene kućne posjete

Njemački penzioneri na meti prevaranata. Fenix magazin

H. J. I.

13.8.2023

Prerušeni u zaposlene penzionog osiguranja, prevaranti pokušavaju da dođu do ličnih podataka ili čak bankovnih podataka osiguranika, stoji u upozorenju Njemačkog penzionog osiguranja.

Penzioneri su primili neočekivane telefonske pozive, pisma koja su izgledala stvarno ili čak nenajavljene kućne posjete, navode njemački mediji.

Služe se prijetnjama

Zbog toga su trenutno sve češći sumnjivi pozivi u kojima se od kupaca traži da daju svoju mejl adresu. Naknadno će se, prema tvrdnjama prevaranaura" - upozorava ovaj njemački fond.

Novac pogođenih po pravilu bi trebalo biti prebačen na račun u stranoj banci. Kako bi stvorili pritisak, prevaranti se služe posebnom prevarom, prneosi Fenix.

Postoje prijetnje smanjenjem penzija, ili drugim sankcijama ako se transfer ne izvrši. Zato njemačko penziono osiguranje napominje da se ne radi o njihovim pozivima, a pogođeni se upozoravaju da ne udovoljavaju zahtjevima prevaranata. Novac se ni pod kojim okolnostima ne smije uplaćivati na račune u zemlji ili u inostranstvu.

- Telefonske ili digitalne ponude za prodaju lijekova ili medicinskih pomagala ne dolaze iz Njemačkog osiguranja - stoji u saopštenju.

"Čuvajte se trikova"

Nova prevara posebno pogađa starije ljude. Drugim riječima, posebno je pogođen onaj dio stanovništva koji trenutno teško pati zbog povećanja troškova života.

Kako bi se penzioneri zaštitili od prevaranata, Njemačko penziono osiguranje je izdalo brošuru "Čuvajte se trikova".

U njoj, između ostalog, stoji: "Mi od vas nikada nećemo tražiti uplatu novca putem telefona. To se uvijek radi u pisanom obliku."

Generalno, preporučljivo je tražiti lični kontakt s DRV-om o osjetljivim pitanjima. Pogođeni se mogu obratiti jednoj od lokalnih policijskih stanica kao glavnoj tački za kontakt, naveli su njemački mediji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.