KRAJ NADANJIMA

Ukrajina ne očekuje da će dobiti američke F-16 ove godine

Niti jedna država se do sada nije obvezala poslati ih Ukrajini

F16 avioni. Instagram

D. H.

17.8.2023

Ukrajina se prestala nadati da će ove godine dobiti borbene avione F-16 američke proizvodnje, nakon što je mjesecima pritiskala zapadne saveznike da isporuče napredne zrakoplove za obranu od ruske invazije.

Velika nada

- Očito je da nećemo moći braniti Ukrajinu ove jeseni i zime avionima F-16" - rekao je glasnogovornik zračnih snaga Jurij Ihnat za ukrajinsku televiziju.

- Postojala je velika nada da će ovaj avion postati dio naše protuzračne odbrane i zaštititi nas od raketa i terora bespilotnih letjelica iz Rusije - dodao je.

Ihnat je naglasio kako je barem postignut određeni napredak jer će ukrajinski piloti i tehničari moći započeti obuku na borbenim zrakoplovima u bliskoj budućnosti.

Koalicija 11 zemalja

Članice NATO-a Nizozemska i Danska predvode koaliciju od 11 zemalja za obuku ukrajinskih pilota na zapadnim borbenim zrakoplovima, ali obuka ne znači da će F-16 zaista biti isporučeni.

Niti jedna država se do sada nije obvezala poslati ih Ukrajini. Zrakoplovi iz skladišta u Nizozemskoj, Belgiji, Danskoj i Norveškoj također bi mogli biti predani kasnije.

Međutim, obećana obuka još nije organizirana. Zračna podrška posebno nedostaje ukrajinskim snagama tijekom postojeće protuofenzive.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.