DMITRIJ PESKOV

Kremlj: Ne zanimaju nas upozorenja Amerikanaca

Mi ćemo se usredotočiti na interese naših dviju zemalja, dodao je

Dmitrij Peskov. Twitter

H. J. I.

12.9.2023

Rusiju i Sjevernu Koreju ne zanimaju izjave Sjedinjenih Država, rekao je danas glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ruskim agencijama komentirajući upozorenja Vašingtona o prodaji sjevernokorejskog oružja Rusiji. 

- Kao što znate, u odnosima s našim susjedima, uključujući Sjevernu Koreju, nama su važni interesi naših dviju zemalja, a ne upozorenja iz Vašingtona - rekao je Peskov, kako prenose ruske agencije.

Interesi dvije zemlje

- Mi ćemo se usredotočiti na interese naših dviju zemalja - dodao je. 

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un stigao je u Rusiju, gdje će se sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Kako je izvijestila sjevernokorejska državna agencija KCNA, iz Pjongjanga je krenuo u nedjelju u pratnji najviših predstavnika vojne industrije, diplomata i vojnih zapovjednika.

Američki dužnosnici, koji su govorili o mogućnosti tog posjeta, rekli su da pregovori Rusije i Sjeverne Koreje o oružju aktivno napreduju te da će Kim i Putin vjerovatno razgovarati o prodaji oružja Rusiji za rat u Ukrajini.

"Spremni smo Južnoj Koreji dati informacije"

Sastanak Putina i Kim Jong-una trebao bi se održati nakon Istočnog ekonomskog foruma, koji se održava u Vladivostoku, ali nije potvrđeno gdje ni hoće li Kim sudjelovati na forumu.

Kako prenose ruske agencije, Peskov je najavio da će Putin i Kim razgovarati o bilateralnim odnosima te o situaciji u regiji i svijetu, kao i da je Rusija, bude li potrebno, "sa sjevernokorejskim drugovima" spremna razgovarati o sankcijama nametnutim Sjevernoj Koreji.

Ruski ministar vanjskih poslova Andrej Rudenko, kako prenosi agencija Interfax, rekao je da će Moskva Južnoj Koreji dati pojedinosti o posjetu sjevernokorejskog vođe Rusiji zatraži li Seul takve informacije.

- U Moskvi postoji južnokorejska ambasada, žele li, možemo im dati dostupne informacije - rekao je Rudenko.

Dodao je da će Moskva nastaviti kontakte s Južnom Korejom budući da je ta zemlja ruski trgovinski partner i da im je u "zajedničkom interesu stabilizirati situaciju u sjeveroistočnoj Aziji i na Korejskom poluotoku".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.