KARIN KNAJSL

Bivša austrijska šefica diplomatije emigrirala u Rusiju

Na vjenčanju plesala s Putinom

Bivša austrijska šefica diplomatije emigrirala u Rusiju. Twitter

N. Č.

13.9.2023

Nakon službe kao austrijska ministrica vanjskih poslova od 2017. do 2019. godine, Karin Knajsl (Karin Kneissl) se našla pod sveprisutnim kritikama zbog svojih izraženih proruskih stavova. Sada, Knajsl preuzima ključnu ulogu voditelja Gorki centra, čvrsto povezanog s Univerzitetom u Sankt Peterburgu i usmjerenog na teme geopolitičkih analiza.

- Ja sam jedan od suosnivača Gorki centra i preuzimam vođenje ovog instituta. S obzirom na opseg i ozbiljnost ovog zadatka, odlučila sam se preseliti u Sankt Peterburg, kako bih posvetila svoju potpunu predanost tom projektu - izjavila je za TASS.

Preselila se

Knajsl je također naglasila da su svi potrebni administrativni koraci, uključujući dobivanje radne vize, već uspješno obavljeni, a njen životni prostor je preseljen u stan u Sankt Peterburgu.

Ruski medij "Insider" izvještava da su iz Kremlja pružili podršku Knajsl tokom njenog prelaska u Rusiju, uključujući čak i transport njenih ličnih stvari putem ruskih vojnih aviona.

Već jednom emigrirala

Ovim potezom, Karin Knajsl se pridružuje nizu bivših evropskih političkih figura koje su nedavno započele profesionalnu karijeru u Rusiji. U 2021. godini, prihvatila je poziciju u upravnom odboru ruskog naftnog giganta Rosnjefta, no napustila ju je u maju prošle godine zbog snažnih pritisaka nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Važno je napomenuti da je Knajls već emigrirala iz Austrije u Francusku 2022. godine, a u intervjuu za RTL tada je istakla da njen odlazak nije bio dobrovoljan te da je bila prisiljena napustiti Austriju zbog "efektivne zabrane rada" i velike neprijateljske atmosfere prema njoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.