"POLITIČKA PROVOKACIJA"

Berbok nazvala Đinpinga diktatorom, Kina se požalila Njemačkoj

Berbok izjavila je to u intervjuu za Fox News prošle sedmice na pitanje o ratu Rusije protiv Ukrajine

Analena Berbok. AP

H. J. I.

18.9.2023

Kina se požalila Njemačkoj nakon što je njena ministrica vanjskih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock) nazvala predsjednika Si Đinpinga (Xi Jinping) "diktatorom", saopćilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak, nazivajući tu karakterizaciju "apsurdnom i otvorenom političkom provokacijom".

Berbok izjavila je to u intervjuu za Fox News prošle sedmice na pitanje o ratu Rusije protiv Ukrajine.

Kakav bi to znak bio za druge diktatore

- Ako bi Putin dobio taj rat, kakav bi to znak bio za druge diktatore u svijetu, poput Sija, poput kineskog predsjednika - upitala je ona.

Mao Ning, portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova, kazao je da su primjedbe Berbok "izuzetno apsurdne" i da narušavaju političko dostojanstvo Kine.

- To je otvorena politička provokacija - kazao je Mao na redovnom brifingu za novinare, dodajući da se Kina požalila Njemačkoj.

Otvoreni kritičar Kine

Berbok je otvoreni kritičar Kine.

U avgustu je izjavia da Kina predstavlja izazov za "osnove toga kako živimo zajednički u ovom svijetu". Ranije je opisala aspekte putovanja u Kinu kao "više nego šokantne" i navela je da Peking sve više postaje sistemski suparnik nego trgovinski partner.

U junu je američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) također nazvao Sija "diktatorom" dan nakon što je američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) zaključio posjetu Kini u cilju stabilizacije veza, prenosi Reuters. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.