NJUJORK

Tajani: Italija želi ojačati saradnju sa zemljama zapadnog Balkana

Italijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani sastao se u Njujorku sa kolegama iz zemalja zapadnog Balkana

Antonio Tajani. AP Photo / Andrew Medichini

S. S.

18.9.2023

Italijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani sastao se sa kolegama iz zemalja zapadnog Balkana kako bi ponovo pokrenuo saradnju te zemlje sa regionom, saopćeno je iz njegovog ureda u ponedjeljak.

Sastanak, na kojem su učestvovali ministri vanjskih poslova Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Slovenije, održan je na marginama sedmice Generalne skupštine UN-a u Njujorku. Tajani se na marginama sastanaka u New Yorku složio sa ministrima vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana da "ojačaju saradnju u mnogim sektorima, počevši od ekonomije".

Rekao je da Italija u saradnji sa ovim zemljama treba da promoviše zajedničku akciju protiv neregularne imigracije u borbi protiv kriminalnih organizacija i krijumčara ljudi. Dodao je da će samit Evropske unije i zapadnog Balkana u Briselu u decembru biti prilika da se da novi podsticaj procesu proširenja Evrope na ove zemlje i da se definiše precizan vremenski okvir za to.

- Vlada pridaje veliki značaj integraciji zapadnog Balkana u Evropu. Obavezujemo se da ćemo ubrzati ovaj proces i postepenim mjerama integracije - rekao je Tajani.

Šefovi diplomatija su se takođe dogovorili da se sastaju dva puta godišnje u istom formatu kako bi razgovarali o pitanjima od zajedničkog interesa.

Predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel (Charles Michel) izjavio je nedavno da bi EU do 2030. godine trebalo da bude spremna za primanje novih članica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.