NAKON 24 SATA

Azerbejdžan proglasio pobjedu u Nagorno-Karabahu

Armensko rukovodstvo Nagorno-Karabaha pristalo je jutros na prijedlog o prekidu vatre

Napadi Azerbejdžana u Nagorno Karabahu. Twitter

D. H.

20.9.2023

Azerbejdžan je danas proglasio pobjedu nakon 24-satne vojne ofanzive u Nagorno-Karabahu, tokom koje je Baku udario na region koji kontrolišu Ameni, piše "Katimerini".

Armensko rukovodstvo Nagorno-Karabaha pristalo je jutros na prijedlog o prekidu vatre u pokušaju da spriječi dalje krvoproliće dok su azerbejdžanske snage napredovale u otcjepljenom regionu.

Armenski premijer Nikol Pašinjan rekao je da njegova zemlja nije bila uključena u pripremu teksta sporazuma o prekidu vatre. On je takođe ponovio da Armenija nema trupe u Karabahu od avgusta 2021.

Polaganje oružja

Prema Ministarstvu odbrane Azerbejdžana, na koje se pozivaju državni mediji, jermenska strana Karabaha pristala je da "odloži oružje, napusti svoje borbene i vojne položaje i potpuno se razoruža".

Osim toga, kako je navelo ministarstvo, "jedinice armenskih oružanih snaga napustiće teritorije Azerbejdžana i ilegalne armenske oružane grupe će biti rasformirane".

"Nedovoljne" akcije međunarodne zajednice

U saopštenju, rukovodstvo Nagorno-Karabaha pod kontrolom Armenije navodi da je Azerbejdžan nanoo žrtve i zauzeo strateške položaje, čak i dok su se njegove trupe borile da održe odbrambenu liniju.

- Nažalost, odbrambena vojska je zabilježila gubitke - rekli su zvaničnici Karabaha iz Armenije. 

- Neprijatelj je u nekim tačkama uspeo da prodre u odbrambene isturene položaje, zauzevši nekoliko visova i strateških putnih raskrsnica - dodaju oni.

- U trenutnoj situaciji, akcije međunarodne zajednice u pravcu okončanja rata i rešavanja situacije su nedovoljne - podvukli su oni.

- Uzimajući ovo u obzir, vlasti Republike Arcah prihvataju prijedlog komande ruskih mirovnih snaga za prekid vatre - navodi se u saopštenju predsjedničke kancelarije Nagorno-Karabaha, koje citira "Politiko".

Kremlj je, sa svoje strane, odgovorio na optužbe da nije uradio dovoljno, ističući da se radi o "dejstvima Azerbejdžana na njegovoj teritoriji".

Osim toga, Moskva je saopštila da su njene mirovne snage pomogle da se bezbjedno ukloni 2.000 civila iz Karabaha.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.