EMOTIVNI GOVOR

Palestinski lider: Pobijedit ćemo i proslaviti u Jerusalemu

Oni to vide kao nemoguće, a mi kao neizbježno, kazao je Mahmud Abas

Mahmud Abas: Lider Palestine. AP

N. H.

22.9.2023

Palestinski lider Mahmud Abas (Mahmoud Abbas) održao je govor na Generalnoj skupštini UN-a. Tokom obraćanja, Abas je naglasio kako je mir na Bliskom istoku bez palestinske države nemoguće ostvariti.

- Oni koji misle da mir može prevladati na Bliskom istoku, a da palestinski narod ne uživa svoja puna nacionalna prava, taj griješi. Mi se i dalje nadamo da će vaša cijenjena organizacija provesti svoje rezolucije kojima se zahtijeva prekid izraelske okupacije naše teritorije i ostvarivanje nezavisnosti potpuno suverene države Palestine sa istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom – kazao je Abas.

Naglasio je da je izraelska vlada nastavlja sa napadima na Palestince u Gazi i na područje Zapadne obale.

- Dame i gospodo, dok stojim pred vama ovdje, izraelska rasistička, desničarska vlada nastavlja svoje napade na naš narod. Njeni rasistički i teroristički naseljenici nastavljaju zastrašivati i ubijati naše ljude, uništavati domove i imovinu, krasti naš novac i sredstva. Iz kog razloga? Ne znam. To se radi pred očima svijeta i prolazi potpuno nekažnjeno – rekao je Abas.

Palestinski lider je u nastavku pojasnio da Izrael mora snositi odgovornost za posljedice svog djelovanja, upitavši „Zašto prihvatate da je Izrale država iznad zakona?“

Na kraju, Abas je poručio kako će Palestinci izaći iz svega kao pobjednici.

- Odajem počast našim mučenicima i našim hrabrim zarobljenicima i našim herojskim povrijeđenim ljudima. Pobjeda je naša. Proslavit ćemo nezavisnost naše države u Jerusalemu, našoj vječnoj prijestolnici i cvijetu svih gradova. Oni to vide kao nemoguće, a mi kao neizbježno – zaključio je Abas.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.