TRGOVINA ORUŽJEM

SAD, Japan i Južna Koreja zabrinuti zbog vojne saradnje Moskve i Pjongjanga

Čelnik Sjeverne Koreje Kim Jong Un boravio je prošle sedmice u posjeti Rusiji

Blinken ozbiljno zabrinut. Twitter

Z. K.

23.9.2023

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) i njegove južnokorejske i japanske kolege izrazile su "ozbiljnu zabrinutost" zbog razgovora o vojnoj saradnji između Rusije i Sjeverne Koreje, uključujući moguću trgovinu oružjem, saopćilo je u subotu ministarstvo vanjskih poslova Južne Koreje.

Odgovoriti na sve akte

Blinken, ministar vanjskih poslova Južne Koreje Park Jin i japanska ministrica vanjskih poslova Joko Kamikava složili su se da će na kratkom sastanku odlučno odgovoriti na sve akte koji ugrožavaju regionalnu sigurnost kršeći rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a, navodi se u saopćenju ministarstva.

Čelnik Sjeverne Koreje Kim Jong Un boravio je prošle sedmice u posjeti Rusiji i razgovarao je o vojnoj saradnji s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Američki i južnokorejski zvaničnici izrazili su zabrinutost da je samit imao za cilj da omogući Rusiji da nabavi municiju od Sjevera kako bi dopunila svoje sve manje zalihe za rat u Ukrajini.

Direktna provokacija

Južnokorejski predsjednik Jun Suk Jeol kazao je u srijedu da bi to bila "direktna provokacija", ako bi Rusija pomogla Sjevernoj Koreji da poboljša svoje programe naoružanja u zamjenu za pomoć za njen rat u Ukrajini, i da Seul i njegovi saveznici neće stajati skrštenih ruku, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.