PREDSJEDNIK PALESTINE

Abas pozvao UN da hitno intervenišu: Zaustaviti izraelsku agresiju na palestinski narod

Ponovio je da je jedino rješenje politička rezolucija za okončanje izraelske okupacije i uspostavljanje palestinske države

Abas: Razgovarao s Guterešom. AP

E. Ć.

10.10.2023

Palestinski predsjednik Mahmoud Abas (Abbas) obavio je telefonski razgovor sa šefom UN-a Antonijom Guterešom (Guterres) tokom kojeg je pozvao ovo međunarodno tijelo da zaustavi izraelsku agresiju na Palestince.

- Njegova ekselencija je naglasio potrebu za isporukom humanitarne i medicinske pomoći pojasu Gaze, naglašavajući važnost intervencije UN da bi se spriječila humanitarna katastrofa - navodi agencija "Vafa".

Kako se navodi u saopštenju, Abas je također ponovio da je jedino rješenje politička rezolucija za okončanje izraelske okupacije i uspostavljanje palestinske države sa Jerusalemom kao glavnim gradom.

Inače, prema posljednjim podacima broj Palestinaca koji su u Gazi poginuli u napadima izraelskih snaga porastao je na 687, saopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo zdravlja sa sjedištem u Gazi. Takođe se navodi da je broj ranjenih dostigao 3.726.

S druge strane, Ministarstvo vanjskih poslova Izraela navodi da je u napadima iz Gaze najmanje 900 Izraelaca izgubilo život, a 2.616 je ranjeno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.