"PARTNERSTVO BEZ GRANICA"

Putin stigao u Kinu, sastat će se sa Si Đinpingom

Putin i njegova pratnja sletjeli su jutros na pekinški međunarodni aerodrom

Putin stigao u Kinu. AP

H. J. I.

17.10.2023

Rurski predsjednik Vladimir Putin doputovao je danas u Peking gdje će se sastati s kineskim kolegom Si Đinpingom (Xi Jinping), u posjeti koja će pokazati duboko uzajamno povjerenje i partnerstvo bez granica između Kine i Rusije. 

Nalog za hapšenje Putina

Putin i njegova pratnja sletjeli su jutros na pekinški međunarodni aerodrom.

Ruski predsjednik malo je putovao u inostranstvo otkako je haški Međunarodni kazneni sud (ICC) u martu za njega izdao nalog za hapšenje, optužujući ga da je ilegalno deportirao djecu iz Ukrajine. Putin je početkom mjeseca posjetio Kirgistan. Nalog ICC-a obvezuje 123 zemlje članice da uhapse Putina i prebace ga u Hag na suđenje, stupi li na njihovu teritoriju. Ni Kirgistan ni Kina nisu članice suda osnovanog za suđenje ratnih zločina.

Kina: Imamo pravo sarađivati s kojom god zemljom želimo

Si se zadnji put s "dragim prijateljem" sastao u Moskvi samo nekoliko dana nakon izdavanja naloga. Tada je Si pozvao Putina na forum Pojasa i cesta, međunarodnog foruma koji predvodi kineski čelnik. Putin će se sa Sijem sastati u srijedu.

Peking je odbacivao zapadne kritike zbog njegova partnerstva s Moskvom čak i dok se činilo da rat u Ukrajini neće nikad prestati, ustrajući na tome da njihove veze ne krše međunarodne norme, a Kina ima pravo sarađivati s kojom god zemljom želi.

Putin je zadnji put posjetio Kinu u vrijeme Zimskih olimpijskih igara u Pekingu u februaru 2022. godine, kada su Rusija i Kina izjavile da njihov partnerstvo "nema granica" nekoliko dana prije nego što je ruski predsjednik poslao desetine hiljada vojnika na Ukrajinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.